An record de schimburi universitare Erasmus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
erasmus

În perioada 2012-2013, aproape 270 000 de studenţi din toată Europa au participat la programul de schimb Erasmus - număr-record în istoria de 27 de ani a programului.

Cu ajutorul acestui program, studenţii au posibilitatea de a petrece un an în altă ţară, fie pentru a studia, fie pentru a efectua un stagiu într-o întreprindere. Participanţii nu plătesc taxe de şcolarizare la universitatea gazdă şi primesc o bursă care contribuie la acoperirea costurilor de şedere în străinătate.

Erasmus se adresează nu doar studenţilor ci şi cadrelor universitare, altor membri ai personalului din învăţământul superior şi oamenilor de afaceri. Aceştia pot participa, timp de maxim 6 săptămâni, la activităţi de predare sau formare profesională în străinătate.

În perioada 2012-2013, au beneficiat de program peste 269 000 de studenţi (cu 15 000 mai mulţi decât în anul anterior), precum şi peste 52 000 de membri ai personalului din învăţământul superior.

În medie, studenţii Erasmus au petrecut cu puţin peste 6 luni de studiu în străinătate şi au primit o bursă de 253 de euro pe lună. Destinaţiile preferate de studenţi au fost Spania, Germania şi Franţa, în timp ce stagiarii au optat în special pentru Regatul Unit.

La program participă toate ţările UE, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Turcia şi, începând din acest an, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

O experienţă valoroasă

Perioada petrecută în străinătate îi ajută pe studenţi să câştige experienţă şi să-şi sporească astfel şansele de angajare. La rândul lor, cadrele didactice îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele şi metodele de predare.

În prezent, aproximativ 10% din studenţii europeni învaţă sau se formează în străinătate. Se preconizează că acest procent se va dubla până în 2020.

În luna septembrie, Comisia va publica primul său studiu privind impactul programului Erasmus asupra capacităţii de inserţie profesională a tinerilor. În perioada 2012-2013, 500 de oameni de afaceri au ţinut cursuri în străinătate în cadrul programului Erasmus, ceea ce demonstrează că legăturile dintre educaţie şi piaţa muncii au început să fie mai strânse.

Erasmus+

Anul acesta programul a fost extins. În următorii 7 ani, Erasmus+ va oferi sprijin unui număr de 4 milioane de persoane, dintre care 2 milioane de studenţi.

El se adresează, de asemenea, ucenicilor şi voluntarilor şi oferă ajutor suplimentar persoanelor cu nevoi speciale şi celor care provin din medii defavorizate sau din regiuni izolate.

Programul poartă numele filosofului Desiderius Erasmus din Rotterdam (1466-1536), care a călătorit în toată Europa, în căutarea cunoaşterii.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite