A fost aprobat programul de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru 2023

0
Publicat:

Guvernul a aprobat programul „Tomata 2023”, care este în vigoare cu o serie de modificări față de anii trecuți. Noutățile ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere vizează aspecte legate termene, condiții și plăți pentru legumicultori.

Tomata 2023. FOTO Direcția Agricolă Dâmbovița
Tomata 2023. FOTO Direcția Agricolă Dâmbovița

Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Conform sursei citate, ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Potrivit Direcției Agricole Dâmbovița, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de tomate în spații protejate, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre, să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate, să obțină o producție de minimum 3 kilograme de tomate pe mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 3.000 kg, de pe suprafața prevăzută, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol și să obțină tomate care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Pentru suprafața prevăzută de 1.000 mp se acceptă o diferență de -50 mp rezultați în urma stabilirii suprafeței înființate cu tomate.

Valorificarea producției se face până la data de 30 iunie inclusiv a anului de cerere. Dovada obținerii producției de tomate obținute în spații protejate, o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura şi chitanţa/fila/filele din carnetul de comercializare.

Cererea, însoțită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul“ de către solicitant. În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu tomate în spații protejate situate în județe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program, la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare”, a precizat Direcția Agricolă Dâmbovița.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite