Un fost senator PSD a fost condamnat la peste opt ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul senator PSD Ilie Niţă FOTO:svnews.ro
Fostul senator PSD Ilie Niţă FOTO:svnews.ro

Fostul senator de Suceava Ilie Niţă a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani şi cinci luni de închisoare cu executare. Politicianul a fost găsit vinovat de evaziune fiscală, fals în declaraţii şi opraţiuni financiare incompatibile cu demnitatea de parlamentar.

Magistraţii Curţii Supreme s-au pronunţat în dosarul în care fostul senator de Suceava Ilie Niţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru evaziune fiscală, fals în declaraţii şi operaţiuni financiare incompatibile cu demnitatea de parlamentar.

Politicianul a fost condamnat la opt ani de închisoare şi cinci luni cu executare. Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, soţia fostului parlamentar a fost condamnată la 120 de zile amendă pentru declaraţii neadevărate. 

 Ilie Niţă a mai fost obligat să plătească statului despăgubiri în valoare totală de 580.341 de lei.

Fostul senator a fost trimis în judecată în mai 2018. Conform procurorilor DNA, în perioada 2009-2017, Ilie Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, s-a ocupat în fapt de administrarea a două societăţi comerciale.

Inculpatul a administrat una dintre firme chiar şi după intrarea în procedură de insolvenţă, deşi prerogativele au fost preluate de un lichidator judiciar. Astfel, în perioada 2013-2017, politicianul ar fi făcut încasări de trei milioane de lei, bani care nu au fost trecuţi în contabilitate şi pentru care nu au fost plătite obligaţiile fiscale.

Totodată, cele două firme au încheiat patru contracte cu grădiniţa unde director era soţia senatorului, folosind mai multe documente falsificate şi încălcând prevederile legislaţiei privind conflictul de interese.

 Ales senator în 2016 pe listele ALDE, Ilie Niţă a trecut ulterior la PSD. De-a lungul timpului, politicianul a mai fost membru al Partidului România Mare şi Partidului Naţional Liberal.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Bilanţ COVID: Aproape 3.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2. Creşte numărul deceselor

VIDEO Senatoarea Diana Şoşoacă a plecat din emisiunea Sinteza Zilei după un schimb de replici cu Mihai Gâdea

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite