Un angajat al unei primării a primit zece luni de închisoare cu suspendare după ce a mutat „din pix” un ucrainean în casa unui localnic

0
0
Un angajat al Primăriei Vicovu de Sus a primit zece luni de închisoare cu suspendare. FOTO Adevărul
Un angajat al Primăriei Vicovu de Sus a primit zece luni de închisoare cu suspendare. FOTO Adevărul

Gheorghe Schipor, angajat la Primăria din Vicovu de Sus, a fost condamnat de Judecătoria Rădăuţi la zece luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii şi uz de fals. Bărbatul este acuzat că a mutat un ucrainean la domiciliul unui localnic din Vicovu de Sus, pentru ca acesta să-şi poată schimba permisul de conducere într-unul românesc, cu care să poată circula în Uniunea Europeană.

Un bărbat din oraşul sucevean Vicovu de Sus, aflat la graniţa cu Ucraina, s-a trezit peste noapte că pe adresa lui îşi are domiciliul unui ucrainean. Vasile Pătrăucean a arătat că, la data de 23 august 2016, a primit un plic de la Serviciul Judeţean de eliberare a permiselor de conducere, din care rezulta că un anume Coroţia Miroslav este domiciliat la adresa sa – oraşul Vicovu de Sus, strada Carol I, nr. 12, judeţul Suceava.

Adresa a fost  trimisă la data de 9 august 2016, este semnată de şeful serviciului mai sus amintit, comisarul şef Florin Chiaptanariu, şeful serviciului sucevean a clarificat lucrurile din start, arătând că actele vizând preschimbarea permiselor de conducere se verifică în conformitate cu legislaţia în vigoare, procedurile care au stat la baza emiterii acestor documente, trebuind să fie verificate anterior de către structurile de evidenţă a persoanelor din zona de rezidenţă a solicitanţilor.

Vasile Pătrăucean, ştiind că nu îl cunoaşte pe Miroslav, a venit la Suceava, la Serviciul de permise auto, să se lămurească. I s-a confirmat că există o documentaţie pe numele lui Corotia Miroslav care ar fi domiciliat la adresa lui Vasile Pătrăucean. Vicoveanul a mers la Poliţia din Rădăuţi, pentru a clarifica situaţia. Acolo i s-a spus la început că informaţiile solicitate sunt secrete. Pătrăucean a insistat, iar în cele din urmă o lucrătoare de la Poliţia rădăuţeană a acceptat să îi prezinte dosarul în baza căruia Pătrăucean a devenit gazdă lui Coroţia Miroslav.

Spre surprinderea reclamantului, acesta a aflat că cel care l-a făcut „vicovean” cu acte în regulă pe Miroslav este un funcţionar al primăriei din oraşul Vicovu de Sus pe nume Gheorghe Schipor, agent agricol la Primărie.

Funcţionar de la Primăria Vicovu de Sus cercetat penal pentru fals

Vasile Pătrăucean a depus o plângere la Poliţia din Vicovu de Sus, pentru clarificare situaţiei. La data de 11 septembrie 2016, el a plecat la muncă în Germania, lăsând la dispoziţia poliţiştilor din Vicovu de Sus un număr de telefon la care putea fi contactat şi în străinătate.

Poliţiştii de la Vicovu de Sus au certificat faptul că funcţionarul din primărie are în atribuţie eliberarea de adeverinţe necesare la structurile de evidenţă a populaţiei privind certificarea dreptului de proprietate asupra unui imobil. Cu o astfel de adeverinţă se poate merge la structura de Evidenţă a Populaţiei Rădăuţi, în cazul Vicovului de Sus. Conform legii, o persoană fără locuinţă are posibilitatea să meargă împreună cu proprietarul, care să certifice faptul că este de acord să o ia în spaţiu.

Faţă de Gheorghe Schipor, funcţionarul din Primăria oraşului Vicovu de Sus, s-a început urmărirea penală fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Acesta este responsabil cu eliberarea adeverinţelor de la registrul agricol, care pot fi folosite ca şi acte de proprietate. Până la finalizarea anchetei, Vasile Pătrăucean rămâne pe „cap” cu ucraineanul, deşi nu are habar cine este acesta.

Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, care nu are nicio legătură cu persoana vizată, a declarat că cel incriminat în actul de cercetare penală este funcţionar public şi ca atare trebuie să îşi asume acest statut şi cu cele rele şi cu cele bune.

Alte ştiri pe această temă:

O şcoală românească, inaugurată într-un sat din Ucraina, unde se încearcă limitarea predării în limba română

Infractor ucrainean răpit din spital şi vânat de Interpol, prins în România: este acuzat că s-ar afla în fruntea mafiei alcoolului din Ucraina

VIDEO Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. În Apşa de Jos nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii îşi fac castele

Mai multe - Suceava

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite