VIDEO Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. În Apşa de Jos nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii îşi fac castele

0
0
Vilă Apşa de Jos (foto: lifter.com.ua)
Vilă Apşa de Jos (foto: lifter.com.ua)

Apşa de Jos, un sat românesc din regiunea Transcarpatia este cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. Locuitorii îşi construiesc adevărate castele, în loc de case, iar arhitectura acestora impresionează atât de mult că aduce aminte mai degrabă de un orăşel european, decât a unui simplu sat, scrie presa ucraineană.

„Când cineva că vorbeşte despre un sat vă imaginaţi căsuţe mici, din lemn, acareturi pentru vite şi grădini mari? Există însă un sat care contrazice totalmente acest stereotip”, relatează lifter.com.ua, citat de Radio Chişinău. 

În Apşa de Jos nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii îşi fac castelele după principiul măcar cu o cărămidă, dar mai înalt decât al vecinilor. Cea mai mică casă are câte 10-15 camere, pentru că una cu mai puţine va fi luată în derâdere de vecini. 

Astfel de case au început să fie construite de românii din Ucraina încă din anii `80, când aceştia au început să plece la muncă în străinătate.

Actualii proprietari continuă să lucreze peste hotare, fie în Uniunea Europeană, fie în Rusia, iar banii câştigaţi îi investesc în construcţiile lor luxoase. Românii se pricep la construcţii şi le place această meserie, remarcă sursa citată.

casa apsa de jos

Unii dau în chirie „castelele” turiştilor sau angajează paznici care să le păzească casele. Până şi magazinele sau farmaciile arată pompos, la fel ca şi casele de locuit. Şi, chiar dacă unele case sunt mai „modeste”, le întrec pe cele ale vecinilor în detalii, cum ar fi bunăoară o poartă din fier forjat.

Nicio casă din sat nu o repetă pe alta. Unele sunt încă în construcţie. Sătenii folosesc materiale de cea mai bună calitate şi nu se ştie câte asemenea case vor mai ridicate la Apşa de Jos, însă e sigur că acesta este cel mai bogat sat din Ucraina.

casa apsa de jos
Europa


Ultimele știri
Cele mai citite