„Turnătorul” Marius Ursaciuc vrea un al patrulea mandat de edil şef al oraşului Gura Humorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ursaciuc, candidatul PNL la Primăria oraşului Gura Humorului. FOTO Sebastian Hojbotă
Marius Ursaciuc, candidatul PNL la Primăria oraşului Gura Humorului. FOTO Sebastian Hojbotă

Marius Ursaciuc, actualul primar al oraşului Gura Humorului şi candidat PNL pentru un nou mandat, a fost colaborator al fostei Securităţi. Asta a stabilit Curtea Supremă în vara lui 2010. Ursaciuc a scris şase note informative între 1985 şi 1988. Din acest motiv, edilul nu se încadrează în criteriile de integritate stabilite de PNL la finele anului trecut.

La sfârşitul anului trecut, conducerea PNL a adoptat un decalog ce prevedea mai multe criterii de integritate pentru candidaţii ce vor lua parte la alegerile locale din data de 5 iunie 2016. Unul dintre criteriile votate de membrii PNL prevedea ca cei care vor candida la alegerile din vară să nu fi fost membri sau colaboratori ai fostei securităţi.

Acest criteriu nu ar fi fost luat în calcul de Marius Ursaciuc, actualul primar al oraşului Gura Humorului şi candidat din partea PNL la fotoliul de edil şef al urbei humorene. Aflat la conducerea Primăriei oraşului Gura Humorului încă din 2004, Ursaciuc candidează pentru un al patrulea mandat de primar.

În vara anului 2011, la data de 16 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că primarul din Gura Humorului, Marius Ioan Ursaciuc, a fost colaborator al Sercurităţii. Dosarul prin care s-a solicitat confirmarea de colaborator cu fost Securitate a primarului Marius Ursaciuc a fost înregistrat în anul 2008 la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CNSAS a constatat că, pe vremea studenţiei, la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Iaşi, Ursaciuc a fost recrutat de Securitate, iar la data de 27 iunie 1985 acesta a semnat cu numele real un angajament de colaborare cu Securitatea şi a preluat din acel moment numele conspirativ de colaborare „Alin”.

De la recrutare şi până în august 1988, Marius Ursaciuc a scris şase note informative al căror conţinut s-a referit la persoane aflate în atenţia Securităţii. Şi după absolvirea facultăţii, în 1989, primarul Ursaciuc şi-a continuat colaborarea cu Securitatea.

Alte ştiri pe această temă:

Controversata candidatură a fostului fotbalist Pavel Badea la Primăria Craiova, din partea PNL. Dezamăgit, un liberal a renunţat la partid şi la un fotoliu în CL

Mircia Gutău,  primul cetăţean de onoare din închisoare. Regulamentul privind conferirea titlului, modificat special pentru fostul primar al Râmnicului

Primarul Cornel Resmeriţă şi afaceristul Miron Gărdean sunt judecaţi pentru afacerile ilegale ale Primăriei Lupeni

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite