Transport de narghilea, falsificat în acte de un inspector vamal. Acesta a fost trimis în judecată

0
Publicat:

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe inspectorul vamal din Suceava pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

Inspectorul vamal a falsificat actele unui transport de narghilea FOTO arhivă Adevărul
Inspectorul vamal a falsificat actele unui transport de narghilea FOTO arhivă Adevărul

Constantin Ostrovan, inspector vamal superior în cadrul Direcției Vamale Iași – Biroul Vamal Siret, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Suceava pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

Anchetatorii au reținut că, la data de 26.08.2017, Constantin Ostrovan ar fi folosit documente false pentru a confirma (atât în sistemul informatic vamal, cât și pe suport de hârtie) ieșirea din România (și, implicit, din spațiul vamal comun) a unui transport de tutun prelucrat (de narghilea/tutun pipă apă), cu consecința diminuării ilegale a resurselor/veniturilor ce trebuiau virate bugetul general al Uniunii Europene, reprezentate de taxe vamale în valoare totală de 37.839,47 lei.

„Inculpatul Constantin Ostrovan ar fi atestat și prezentat în Registrele vamale de evidență a mărfurilor la ieșire (Registre export), în mod nereal, că produsele din tutun aferente acestui tranzit s-ar fi prezentat în Vama Siret și că tranzitul respectă procedurile vamale legale, și apoi, pe baza acestor constatări nereale, ar fi procedat la eliberarea din starea de tranzit vamal a mărfurilor declarate în tranzit, în condițiile în care, în realitate, mărfurile în cauză nu ar fi părăsit niciodată spațiul comunitar, iar mijlocul de transport prezentat în Vama Siret ar fi conținut alte mărfuri”, explică procurorii anticorupție.

Procurorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inspectorului vamal. Autoritatea Vamală Română – Direcția Regională Vamală Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 37.839,47 lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite