Touge - cursă auto extrem de riscantă, inventată în Japonia, testată în premieră în România, la 1.550 de metri altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu o cursă de "touge" din Polonia, unde astfel de competiţii sunt foarte populare FOTO drifted.com
Imagine cu o cursă de "touge" din Polonia, unde astfel de competiţii sunt foarte populare FOTO drifted.com

O secţiune a drumului care duce spre masivul Rarău, în localitatea suceveană Pojorâta, este închisă circulaţiei în acest weekend pentru o competiţie auto care se desfăşoară în premieră în România.

Conceptul de "touge" a fost calchiat în limba engleză din termenul originar japonez "tōge", care se traduce prin pas sau trecătoare montană. Este vorba despre secţiuni de drum extrem de periculoase, chiar şi pentru traficul rutier obişnuit, din munţii Japoniei. De obicei, acolo drumul se îngustează, iar după parapeţii de protecţie se cască râpe adânci.

Sunt locurile pe care tineri teribilişti japonezi le-au ales spre sfârşitul anilor '90 pentru a desfăşura curse auto nocturne în tandem. Diferenţa faţă o întrecere obişnuită este că şoferii trebuie să conducă în derapaj controlat permanent, la viteze şi în unghiuri cât mai mari. Scopul celor doi sau chiar mai mulţi şoferi participanţi este nu de a se întrece reciproc, ci de a imita mişcările liderului şi de a rămâne la distanţe cât mai mici faţă de maşinile competitorilor.

Iniţial au fost ilegale, dar popularitatea în creştere a determinat autorităţile japoneze să le legalizeze. Cursele "touge" au devenit ulterior extrem de populare în toată lumea, după ce au fost mediatizate prin filme precum "Fast&Furious" sau în jocuri video precum "Need for Speed".

La nivel european se desfăşoară de zece ani "European Moutain Drift Championship - King of Touge". Considerat de mulţi un copil handicapat al motorsportului, driftul are totuşi sute de mii de adepţi în ţări precum Polonia, Ungaria sau Ucraina.

În România, se organizează de câţiva ani un campionat naţional de drift, cu etape programate prin parcări ale centrelor comerciale sau pe aeroporturi.

Cursa de la Pojorâta-Rarău, care va avea loc în weekend-ul 23-24 august, este inclusă în premieră, ca a treia etapă, în Campionatul European de Drift - King of Touge. Precedentele două etape au avut loc în Franţa şi Ungaria, iar ultima se va desfăşura în Polonia.

Drumul care pleacă din Pojorâta spre Rarău a fost închis circulaţiei, iar organizatorii au ales o porţiune, situată între kilometrii 12,8 şi 13,7 unde va avea loc competiţia.

S-au înscris 18 piloţi, dintre care 12 români şi alţi şase din Polonia, Portugalia şi Bulgaria. Locul nu a fost ales întâmplător de organizatorii europeni, ci şi pentru faptul că în Campionatul Naţional de Drift sunt înscrişi trei concurenţi din Câmpulung Moldovenesc. Este vorba despre Răzvan Frăţianu, campion naţional de drift în 2011, vicecampion naţional de drift în 2012, şi care în 2014, până în prezent, ocupă primul loc la nivel naţional. Acesta va concura pe un BMW E36 M3 Turbo de 640 CP.

Un alt sucevean care va concura este Bogdan Pădurariu, locul 4 la nivel naţional în 2013, acesta urmând să concureze pe un Audi Ur Quatrro de 500 CP. Localnicii mai sunt reprezentaţi şi de Andrei Troaşe, locul 7 la nivel naţional în 2013, el concurând pe un Nissan Skyline de 550 CP.

Organizatorii pun la dispoziţie microbuze dinspre localitatea Pojorâta până la locul de desfăşurare al competiţiei. În acelaşi timp, au amenajat şi o tribună pentru public.

Iată programul competiţiei:

Vineri, 22 august

12:00-16:00 : Înscrieri, inspecţia tehnică
16:30-20:00 : Parada în oraş, prezentarea piloţilor în centrul oraşului Câmpulung Moldovenesc
22:00 : Petrecere privată

Sâmbătă, 23 august

08:00-08:30 : Instructaj piloţi
08:30-13:00 : Antrenamente
14:30-15:00 : Instructaj calificări
15:00-17:00 : Antrenamente
17:00-19:00 : Calificări
22:00 : Petrecere privată

Duminică, 24 august

09:00-09:30 : Instructaj piloţi
10:00-13:00 : Antrenamente în tandem (Tsuiso practice)
14:30-15:00 : Instructaj Top32
15:00-20:00 : Top32
22:00 : Petrecere privată Aquarius Center

Pe aceeaşi temă:

Spectacol cu motoare încinse la maxim. Ieşenii, chemaţi la Taxi Drift

FOTOGALERIE Regii drifturilor din România turează motoarele la Iaşi. Spectatorii curajoşi pot urca în scaunul din dreapta al maşinilor campionilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite