Suceava: Mănăstirea Sihăstria Putnei prădată de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Icoana făcătoare de minuni a fost spartă noaptea trecută, iar aproape un kilogram de bijuterii din aur a fost furat. Niciun paznic sau călugăr nu a auzit vreun zgomot care să îi ducă pe poliţişti pe vreo pistă.

Totul s-a petrecut în cursul nopţii trecute, între orele 02.00 – 06.00, după ce preoţii au terminat rugăciunile. „Nu ştim cine ar fi putut să facă asta. Noi am găsit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului spartă, iar bijuteriile care erau aduse drept jertfă erau furate. Au încercat să ia şi îmbrăcămintea icoanei, dar nu au reuşit şi au lăsat-o jos în faţa iconostasului“, ne-a povestit părintele Nectarie, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Imediat ce a văzut cele petrecute, păritele econom al mănăstirii a anunţat Poliţia din localitate. Cu toate că poliţiştii au declarat că prejudiciul nu poate fi estimat deoarece nu se poate preciza cu exactitate cantitatea de bijuterii sustrasă, reprezentanţii mănăstirii susţin că ar fi vorba de un kilogram – un kilogram jumătate de aur.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, este pentru prima dată când hoţii fură dintr-o mănăstire bijuterii. „Cutia milei s-a spart în bisericile din judeţ de mai multe ori, însă bijuterii nu s-au furat niciodată“, a explicat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava.

Hoţii ar putea fi persoane de-ale locului

„În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că persoane necunoscute, prin escaladarea unui geam lăsat întredeschis, au pătruns în biserică, au forţat sistemul de fixare a sticlei de protecţie a icoanei, iar din tetrapotă au sustras mai multe bijuterii din aur şi argint de diferite modele şi caracteristici, donate de către enoriaşi“, a declarat Gabriel Panţiru. Oamenii legii au prelevat amprente de pe mai multe obiecte din mănăstire şi continuă cercetările pentru a-i prinde pe făptaşi.

Potrivit autorităţilor locale, astfel de situaţii nu s-au mai petrecut la niciuna din cele două mănăstiri. „Nu s-a mai întâmplat aşa ceva până acum. Am aflat de dimineaţă ce s-a întâmplat. Au venit poliţiştii şi au urmărit pe camerele de luat vederi pe care le avem amplasate pe drumul spre mănăstire, dar nu trecuse nicio maşină şi niciun om. Este foarte posibil să fi trecut pădurea de la mănăstire spre Straja“, ne-a declarat Vasile Hotnogu, primarul comunei Putna.

Localnicii din Putna susţin că vinovaţii ar putea fi persoane care cunoşteau zona foarte bine şi care vizitase mai des mănăstirea. „Dumnezeu ştie cine a făcut asta. Din nefericire nu i-a văzut nimeni. Aşteptăm ca poliţiştii să îşi facă meseria şi să îi prindă pe cei care au făcut asta“, ne-a mai spus părintele Nectarie, stareţul mănăstirii.

Au furat clopotele din biserică şi le-au dus la fier vechi

Anul trecut, înainte de Sfintele Paşti, un  sucevean a furat trei clopote din bronz cu o greutate de 35 de kilograme din clopotnita unei biserici din Falticeni.  După ce a furat clopetele împreună cu un prieten, tânărul de 18 ani le-a spart în bucaţi pentru a le putea vinde la kilogram unei societăţi comerciale de colectare a deşeurilor fieroase din Fălticeni.

Hoţul au luat pe ele nu mai mult de 200 de lei, deoarece fiecare clopot avea în jur de 10 kilograme. Bucăţile au fost recuperate de de poliţişti, însă prea târziu. Prejudiciul a fost estimate la aproximativ 3.000 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite