Suceava: Îşi pregătesc maşinile pentru iarnă în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevenii sunt obligaţi de lege să echipeze maşina cu cauciucuri de iarnă
Sucevenii sunt obligaţi de lege să echipeze maşina cu cauciucuri de iarnă

Conducătorii auto cumpără anvelope de iarnă în mai multe etape deoarece n-au bani să le achiziţioneze pe toate o dată. Ei sunt forţaţi să-şi schimbe cauciucurile de vară, potrivit ultimelor reglementări legale, până la data de 1 noiembrie.  

Lucrătorii service-urile auto abia mai fac faţă comenzilor. Zeci de suceveni au trecut deja pragul firmelor, fie pentru a se interesa de cauciucuri de iarnă, fie pentru a le schimba pe cele de vară. „Ne aşteptăm să avem şi mai multe comenzi deoarece vârful va fi în jurul datei de 1 noiembrie. În perioada aceea vom lucra non-stop“, a spus Laurenţiu Cozmaciuc, mecanic la un service auto.


 Şoferii recunosc că este bine să-şi echipeze maşina cu anvelope de iarnă, mai ales că au fost nopţi cu temperaturi sub zero grade şi se apropie iarna, dar se plâng că este o cheltuială prea mare într-o perioadă scurtă.


„Voi pune două cauciucuri“


„Încă nu mi-am echipat maşina pentru iarnă. Vreau în această săptămână să-mi cumpăr doar două cauciucuri pe care să le pun pe faţă. Doar pentru atât am bani. O să merg la service să-mi verific şi antigelul“, ne-a declarat Adrian Popovici, şofer.


Alţi conducători auto îşi vor sacrifica salariul pentru pregătirile de iarnă ale maşinii. „Trebuie să-mi mai cumpăr cauciucuri şi lanţuri. Am înţeles că de la 1 noiembrie intră în vigoare o lege conform căreia nu mai ai voie să ai cauciucuri intermediare pentru sezonul rece. Trebuie să avem obligatoriu doar de iarnă. O astfel de  anvelopă costă 250 de lei. Este cam scump pentru noi, ne dăm aproape tot salariul pe maşină. Mi-am mai făcut schimbul de ulei, am înlocuit bujiile, filtrele şi m-a costat 300 de lei“, ne-a declarat Iulian Bighin, funcţionar public.


Cheltuieli de sute de lei


Sumele pe care trebuie să le scoată din buzunar şoferii variază în funcţie de autoturismul deţinut, dar şi de service-ul la care merg. Astfel, un schimb de ulei plus filtre costă între 200 şi 450 de lei. Dacă vreţi să vi se înlocuiască anvelopele daţi 55 de lei, iar verificarea bucşelor poate ajunge până la 22 de lei. O verificare a lichidului de frână şi a servodirecţiei şi a antigelului costă între 7 şi 8 lei. O singură anvelopă de iarnă costă între 150 şi 380 de lei.
Lanţurile pentru roţi costă între 25 şi 47 de lei în funcţie de dimensiuni. Un lichid de spălat parbrizul costă de la 12 până la 25 de lei, iar preţul accesoriilor contra îngheţului sunt cuprinse între 10 şi 35 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite