Sfaturi pentru a ne proteja de radiaţiile din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până luni, Suceava se află sub cod galben de caniculă, temperatura urcând la amiază şi până la 39 de grade celsius. O problemă majoră cu care ne confruntăm în zilele de caniculă este cea a radiaţiilor ultraviolete.

Potrivit specialiştilor, puţini sunt cei care ştiu cu adevărat cum să se protejeze în acest caz şi ce creme să cumpere atunci când merg la plajă. Mai mult decât atât, este puţin cunoscut faptul că pe lângă ultraviolete soarele aruncă spre noi cu un spectru mult mai larg de raze care sunt extrem de dăunatoare.

Expunerea la sore nu mai este de câţiva ani sănătoasă chiar dacă este în continuare la modă.  Odată ieşit sub razele solare, corpul uman este supus mai multor pericole. Razele ultraviolete sunt cele care ne afectează cel mai mult şi din acest motiv este obligatoriu să aplicăm pe piele creme fotoprotectoare. Atenţie însă, SPF-ul pe care îl găsiţi pe ambalajul produsului reprezintă timpul pe care puteţi să-l petereceţi sub raze şi nu nivelul de protecţie.

„În primul rând va trebui să ne alegem o cremă adaptată tipului de ten (gras, uscat, sensibil), iar apoi ne vom alege această cremă în funcţie de indicele de fotoprotecţie, acel SPF. SPF-ul variază de la cinci până la cincizeci. Atenţie! Dacă avem o cremă fotoprotectoare 15, vom înmulţi indicele cu zece şi asta înseamnă că ne vom putea expune la soare un timp de 150 de minute. Nu înseamnă că cea cu SPF 50 va avea un grad mai mare de protecţie ci doar un timp mai mare în care pielea este protejată", a declarat Cristina Iordăchel, medic dermatolog. Aceasta a precizat că loţiunile şi cremele fotoprotectoare existente în comerţ protejează pielea doar de razele ultraviolete de tip B, nu şi de cele de tip A sau de razele infraroşii.

Protejarea împotriva ultravioletelor se poate face în exterior, prin aplicarea cremelor, dar şi din interior, prin alimentaţie. „Atunci când ne expunem la ultraviolete, chiar şi mergând pe jos, trebuie să evităm să ne dăm pe zonele descoperite cu parfumuri sau cu creme care conţin coloranţi pentru că asta poate duce la hiperpigmentarea pielii şi iritaţii care sunt greu de tratat", a mai spus Cristina Iordăchel.

Şi consumul anumitor medicamente în asociere cu expunerea la soare poate dăuna grav pielii. Sunt multe diuretice sau antibiotice care pot favoriza apariţia bolilor de piele. Aşadar, aspectul fizic nu ar trebui să devină mai important decât propria sănătate. Expunerea îndelungată la soare fără protecţie are efecte grave. „Primul efect negativ este eritemul care semnifică apariţia arsurii de gradul I. Expunerea la soare în exces poate produce şi iritaţia urmată de cancerizare a aluniţelor", a subliniat medicul Iordăchel.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite