Scene halucinante la Spitalul Suceava. Şpaga pentru ridicarea morţilor de la morgă, lăsată într-o cutie de pantofi: „S-a pus repede capacul, «să nu se infecteze»“

0
0
Morga Spitalului Judeaţean FOTO: digi24.ro
Morga Spitalului Judeaţean FOTO: digi24.ro

Trei suceveni, între care un fost poliţist, au declarat pentru „Adevărul” că s-au văzut obligaţi să plătească „atenţii” de 100 de lei ca să ridice trupurile neînsufleţite ale apropiaţilor de la morga Spitalului Suceava.

Update: Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava s-au autosesizat în cazul angajaţilor de la morga Spitalului Suceava care ar fi pretins „atenţii” de 100 de lei de la rudele decedaţilor, pentru a oferi servicii care intră în atribuţiile din fişa postului.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, respectiv în mediul on-line, în presă şi pe reţelele de socializare, privind săvârşirea de infracţiuni de corupţie de către personalul de la morga din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fiind constituit un dosar penal", se arată într-un comunicat de presă transmis de procurori. 

Din actul de sesizare rezultă că în perioada martie – aprilie 2020 funcţionari publici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava "au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru „eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, etc., deşi toate aceste servicii intră în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale. În prezent se efectuează urmărire penală in rem, cu privire la fapte, pentru clarificarea situaţiei de fapt şi pentru stabilirea existenţei răspunderii penale”. 

Acuzaţii halucinante la adresa angajaţilor de la morga Spitalului Judeţean Suceava. Rudele persoanelor decedate sunt puse să plătească „o atenţie de 100 de lei” înainte de a ridica trupul neînsufleţit al persoanei dragi. Trei suceveni au confirmat informaţia pentru „Adevărul”. 

Oamenii acuză lipsa de empatie a angajaţilor de la morgă. În contextul pandemiei de COVID-19, toate persoanele decedate în spital sunt considerate infectate. Rudele iau trupurile neînsufleţite direct în sicrie sigilate, iar înmormântările au loc în aceeaşi zi cu un număr limitat de persoane.

Pe lângă durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi, sucevenii susţin că trebuie să treacă şi prin umilinţa de a plăti atenţii sau şpăgi la morgă.

Vasile Costeniuc a fost poliţist timp de 25 de ani. Tatăl său, care avea peste 80 de ani, a decedat la Spitalul Suceava. Luni, 6 aprilie, fostul poliţist s-a dus la morga unităţii medicale ca să ridice trupul neînsufleţit al părintelui său. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme care se ocupă de înmormântări. Poliţistul susţine că şoferul i-a spus că dea 100 de lei pentru că "aşa se face". Banii au fost puşi într-o cutie de la pantofi, „pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”.

„Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul. Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo. Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, ne-a declarat Vasile Costeniuc. El a arătat că pe moment nu şi-a dat seama că, de fapt, a plătit „o atenţie”. Fostul poliţist a explicat că era prea îndurerat.

Întrebat dacă banii nu au fost luaţi de angajatul de la firma privată, fostul poliţist a spus că a văzut cutia în morgă. „Cutia a rămas acolo. Doamna asistentă a luat banii”, susţine bărbatul. El a mai arătat că n-a reuşit să mai recupereze telefonul tatălului său.

Printr-o experienţă similară a trecut şi suceveanul Lucian Ciobanu. Bărbatul şi-a îngropat mama în vârstă de 57 de ani. Pe documentele de la morgă scria că era infectată cu COVID-19. Lucian Ciobanu a spus că şi tatălului său i s-a cerut să pună în cutia de carton suma de 100 de lei. „Ni s-a spus că aşa se pune. Vă daţi seama că-n momentele acelea nu ne-am opus. Ne-am certat atunci când au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei. Le-am primit după ce am insistat să ni le aducă”, ne-a spus suceveanul.

Mircea Burescu este un alt sucevean care susţine că i s-a ceut să lase bani la morgă. „Mi s-a cerut fara pic de empatie sa "las ceva" şi pentru ei”, a arătat bărbatul. 

Pe uşa de la morgă există un afiş în care se arată că serviciile oferite sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că sucevenii n-au de ce să lase bani când ridică trupurile neînsufleţite.

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite