Razie amplă la Fălticeni după o răfuială între găști: aproape 200 de adolescenți, legitimați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 200 de adolescenţi au fost legitimaţi de poliţişti în cadrul unei ample acţiuni de prevenire a delincvenţei juvenile şi absenteismului şcolar pe raza municipiului Fălticeni din județul Suceava.

Razia a vizat localurile din apropierea școlilor FOTO Arhivă Adevărul
Razia a vizat localurile din apropierea școlilor FOTO Arhivă Adevărul

Totul a pornit după ce în cursul zilei de 9 septembrie 2022, trei tineri au ajuns în arestul IPJ Suceava în urma unei altercaţii în mediul stradal din ziua precedentă.

Tot la data de 9 septembrie 2022, între orele 11,00 - 15,00, în paralel cu activităţile de cercetare penală, 15 poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni şi Biroului Siguranţă Şcolară - IPJ Suceava împreună cu cinci lucrători de jandarmi au desfăşurat o amplă acţiune în vederea responsabilizării tinerilor cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de implicarea în acte antisociale şi ilicite, fiind totodată vizat şi segmentul prevenirii abandonului şi absenteismului şcolar.

Poliţiştii au acţionat pe raza municipiului Fălticeni, cu preponderenţă în zona unităţilor de învăţământ pentru prevenirea consumului de alcool şi tutun, prevenirea faptelor cu violenţă şi a abandonului şi absenteismului şcolar. 

Au fost verificate nouă unităţi de alimentaţie publică din proximitatea unităţilor de învăţământ şi au fost reprelucrate aspectele cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor (inclusiv interdicţia vânzării de tutun şi alcool).

„O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercusiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului”, a precizat IPJ Suceava.

Au fost legitimaţi 198 de elevi aflaţi în zona unităţilor de învăţământ sau în locaţii de alimentaţie publică şi zone adiacente.

Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 republicată. Scopul principal al acţiunii nu a fost aplicarea de sancţiuni, ci conştientizarea de către adolescenţi a necesităţii respectării normelor legale dar şi a importanţei actului educaţional în dezvoltarea şi viitorul lor.

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional.

„Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor”, a precizat Poliția.

Recomandările polițiștilor pentru tineri

- NU intraţi în discuţie cu persoane străine şi NU răspundeţi la provocările acestora!

- NU intraţi în conflict cu alţi copii sau grupuri, şi încercaţi să lămuriţi orice problemă prin discuţii, fără violenţă.

- Atunci când este posibil, mergi spre şcoală sau de la şcoală cu un prieten, vecin sau frate.

- NU acceptaţi să fiţi însoţiţi sau să primiţi cadouri din partea persoanelor străine. ATENŢIE! În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase!

- Dacă te simţi urmărit, intră într-un magazin, mergi într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur!

* Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familia voastră!

- NU acceptaţi niciodată să vă întâlniţi cu o persoană pe care aţi cunoscut-o pe internet!

- Restricţionaţi accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni!

- Evitaţi să postaţi pe internet fotografii cu voi sau cu membrii familiei!

- Cereţi ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care aveţi încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi!

- Nu consumaţi alcool sau substanţe interzise!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite