Propunerile unui poliţist pentru stoparea tragediilor de pe şosele. Peste 16.000 de români au semnat petiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Hunedoara
FOTO: ISU Hunedoara

Un poliţist din judeţul Bihor a iniţiat o petiţie online pentru modificarea Codului Rutier, cu scopul de a preveni sau diminua numărul accidentelor rutiere. Petiţia a fost semnată de peste 16.000 de români. Iniţiativa este susţinută şi de Academia Titi Aur.

Sebastian Drimbe este poliţist în judeţul Bihor. A scris într-o petiţie publicată pe petitieonline.ro că este de 15 ani în slujba statului şi a cetăţenilor, timp în care a văzut multe accidente rutiere cu victime.

„Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt şi copii. Deşi numărul victimelor de pe şosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere. Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni şi copii nevinovaţi pe şoselele ţării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinaţi să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depăşească pe linie continuă, să nu mai urce băuţi la volan şi să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri”, transmite poliţistul.

El a publicat o serie de propuneri de modificare a Codului Rutier care ar putea să-i determine pe şoferi să circule cu mai multă atenţie şi responsabilitate pe şosele:

- pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)

- pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)

- pentru depăşire neregulamentară (depăşirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)

- pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)

- pentru neoprirea la culoarea roşie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)

- pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă şi puncte de penalizare, cum este sancţionată în prezent).

Poliţistul consideră esenţial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susţinerea unui examen!

„Ştiu că politicienilor li se va părea o iniţiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viaţa noastră şi a copiilor noştri! Vă doresc tuturor drumuri bune şi să ajungeţi în siguranţă acasă la cei dragi!”, a completat Sebastian Drimbe.

Petiţia poliţistului a fost semnată de peste 16.000 de români. Între susţinători se află şi Titi Aur.

„Începând de acum, Academia Titi Aur, va susţine în măsura posibilităţilor toate iniţiativele care ne pot duce mai sus de ULTIMUL LOC in Europa ca şi siguranţă rutieră. Petiţia lui Sebastian, adresează preponderent partea legislativă. Noi considerăm ca aceasta este doar una dintre direcţiile în care ar trebui acţionat.

- Legislaţie mai aspră;

- Educaţie ( educaţie rutieră începând de la grădiniţă, programă actualizată în şcolile de şoferi, programe de conducere defensivă, etc.);

- Infrastructura construită cu mai mult interes pentru siguranţa rutieră;

- Capacitate de asigurare a respectării legii in mod unitar, eficient şi nediscriminatoriu.

Acestea sunt direcţiile în care credem noi că ar trebui acţionat de către Guvernul României şi Parlament, pentru a face paşi oricât de mici către reducerea numărului de accidente rutiere si a numărului de victime rezultate în urma acestora”, este mesajul cunoscutului pilot de raliuri.

El a declarat pentru „Adevărul” că statisticile arată că 15-20 la sută dintre accidentele rutiere sunt provocate de teribilişti, aproximativ 20 la sută de şoferii începători şi 60 % de şoferii cu experienţă, pe fondul neştiinţei şi neatenţiei. 

Titi Aur este de părere că prevederile legislative ar trebui înăsprite în mod special pentru şoferii teribilişti. „Începătorii trebuie educaţi, teribiliştii sancţionaţi mai tare”, a spus acesta. 

El a explicat că cei 60-70 la sută dintre şoferi care au experienţă ar trebui să urmeze cursuri de formare continuă.

Vă recomandăm şi:

Producţie bună, preţuri de mizerie încasate de legumicultori: „Ieri am vândut plângând“

Cum se stabileşte preţul legumelor şi fructelor şi de ce unii fermieri ies în pierdere

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite