VIDEO Primarul de Rădăuţi, Aurel Olărean, arestat 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore într-un dosar de şantaj şi abuz în serviciu. Olărean este acuzat că l-a ameninţat pe consilierul local Traian Andronachi că îi va concedia soţia dacă nu votează o hotărâre a Consiliului Local.

UPDATE Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), acuzat că a şantajat un consilier local, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată vineri seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii DNA au dispus, joi seară, reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, primar al municipiului Rădăuţi, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şantaj şi complicitate la şantaj.
Olărean este cercetat într-un dosar în care mai sunt vizaţi judecătorii Daniela Marian Prandea şi Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dâmbu şi omul de afaceri Costel Babiuc.

Procurorii susţin că în perioada ianuarie – aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu Daniela Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuţi, Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, procuror şef Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Concret, prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată la 17 iunie 2008, s-a admis acţiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuţi a fost obligată să predea clădirea afaceristului Arcadie Plămadă.

Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Constantin Gavril Babiuc, prin intermediari, printr-o sentinţă civilă din 20 iunie 2006, pronunţată de către Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafaţă de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptăţite şi, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăţi controlate de Babiuc Constantin Gavril.

Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuţi, în numele acestei unităţi administrativ-teritoriale, a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenţionat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuţi a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistenţă juridică.

Judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuţi. Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat şi la procurorul şef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a numitului Dîmbu Dumitru.

„În luna august 2010, inculpatul Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuţi, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuţi suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes şi 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.
La datele de 28, 29 şi 31 august 2014, Olărean Aurel a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv şi nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soţia consilierului să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, se arată într-un comunicat DNA.

Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.

Surse judiciare susţin că persoana şantajată de Aurel Olărean este consilierul local Traian Andronachi. 

Alte ştiri din Suceava:

Licitaţie suspectă a Primăriei Suceava, anulată de judecători. Cea mai scumpă ofertă era declarată câştigătoare

VIDEO Incendiu violent urmat de mai multe explozii, la fabrica SPIT Bucovina

VIDEO Trei pompieri, intoxicaţi cu fum în timpul unui incendiu de proporţii la un depozit de cauciucuri din Rădăuţi

Predicţia stareţului vizionar din Suceava, specializat în şefi de stat: "Viitorul preşedinte al ţării va fi o femeie şi va fi Elena Udrea"

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite