Primăria unui important oraş din România a inaugurat o piaţă pentru a marca Centenarul Unirii. Primar: „Mulţi cârcotaşi spun «Ce are piaţa cu Unirea?»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Burdujeni a fost inaugurată: FOTO: Oana Şlemco
Piaţa Burdujeni a fost inaugurată: FOTO: Oana Şlemco

Dacă la 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei întrunit la Cernăuţi a votat unirea Bucovinei cu Regatul României, după 100 de ani, municipalitatea din Suceava a inaugurat o piaţă în cartierul Burdujeni. În noua piaţă există un singur WC.

Acum 100 de ani, Iancu Flondor le spune celor prezenţi după Congresul General al Bucovinei, întrunit la Cernăuţi, că „Poporul român din Bucovina este pe cale de a sparge şi de a lepăda lanţul care i-a ferecat sufletul”. Congresul hotărăşte „unirea necondiţionată şi pe vecie” a Bucovinei cu România. La 100 de ani, Ion Lungu, Primarul Sucevei, în faţa noii pieţe din Burdujeni, le-a spus celor prezenţi ce investiţii le aduce primăria în an Centener. „Mulţi cârcotaşi spuneau "ce are piaţa cu Unirea"? Are, pentru că acesta este cel mai mare cartier din oraş. Aproape 40 la sută din populaţia oraşului trăieşte în acest cartier. Este o piaţă modernă, cea mai modernă piaţă din oraşul nostru”, a declarat primarul Ion Lungu.

Piaţa a fost sfinţită de un sobor format din şapte preoţi. Cei prezenţi, între care preşedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Ioan Balan, primarul si viceprimarii Sucevei, consilieri locali şi oameni politici, alături de preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi Vasile Blaga, au vizitat piaţa şi au stat de vorbă cu comercianţii, cei mai mulţi care vindeau produse locale. „Numai cine nu munceşte nu greşeşte”, i-a spus o femeie lui Ludovic Orban. Preşedintele PNL i-a dat replica în latină: „Errare humanum est, perseverare diabolicum”, a spus Orban. (n.r. a greşi e omenesc, dar a persevera (în greşeli) este diabolic. ) Pentru a sărbători inaugurarea lucrărilor care le-au schimbat complet condiţiile de muncă, comercianţii i-au întâmpinat pe cei prezenţi cu sarmale şi dulciuri.

Noua piaţă are un singur wc şi acela poate fi folosit doar de persoanele cu dizabilităţi. Vânzătorii şi clienţii trebuie să folosească vechea toaletă, care se află într-o altă clădire.Construcţia pieţei a costat 2,5 milioane de lei.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite