Portret / Raluca Chiatcovschi se bate în cuvinte cu sociologii ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Chiatcovschi
Raluca Chiatcovschi

Liceana reprezintă în acest an judeţul Suceava la faza pe ţară a olimpiadei de sociologie. Este aproape convinsă că va reuşi să câştige competiţia. Învăţătura n-a fost punctul ei forte în clasele primare. „Când eram mică, ai mei mă fugăreau la învăţat. Mai ales mama era cea care mă îndruma spre studiu“, povesteşte Raluca.

În liceu a descoperit, însă, că-i place foarte mult sociologia. „Acum doi ani am început să citesc cărţi din domeniu. Am făcut multe exerciţii şi am descoperit că îmi place obiectul“, explică liceana.


Ore întregi de muncă


Cu ajutorul unuia dintre profesori, Raluca a obţinut rezultate suficient de bune pentru a fi promovată la olimpiada în domeniu.
„Ca să ajung aici a fost nevoie de foarte mult efort. Am muncit mult, atât eu, cât şi domnul profesor-îndrumător. Apreciez că acesta m-a ajutat enorm, explicându-mi cu răbdare de fiecare dată când am avut nedumeriri“, spune eleva. Anul trecut, în clasa a XI-a, Raluca a ajuns până în faza judeţeană a olimpiadei de sociologie. „Din păcate, am ratat calificarea la faza naţională la doar câteva sutimi, lucru care m-a dezamăgit într-un fel“, spune Raluca.


Tânăra a studiat şi mai intens şi a reuşit anul acesta să se califice la faza naţională. „Sper să ajung la faza internaţională deoarece am muncit foarte mult şi asta ar însemna încununarea muncii mele“, se arată încrezătoare tânăra. Sociologia nu este însă singurul obiect la care a participat la olimpiadă.


Raluca şi-a încercat norocul şi la olimpiadele de istorie şi a reuşit, de asemenea, „să facă“ faza judeţeană. „În şcoala generală aveam un profesor care voia să ştim neapărat istoria. Datorită lui am luat cea mai mare notă la capacitate. În plus, lecţiile predate de dânsul mi-au fost de folos şi în timpul liceului“, adaugă adolescenta. Referitor la ceea ce va urma după terminarea liceului, Raluca nu este decisă. Şi-ar dori să continue în domeniu, însă consideră că România trece prin vremuri tulburi şi este greu pentru un tânăr să decidă asupra propriului viitor.


Vrea să plece din ţară


„Aş vrea să continui cu sociologia, însă nu sunt sigură că apoi aş putea găsi un loc de muncă bine plătit. Cum piaţa muncii este încă nesigură, nu ştiu ce anume să studiez“, mărturiseşte Raluca. În plus, nici situaţia financiară nu o încurajează să se gândească la o universitate de prestigiu.


„Aş dori să pot studia în străinătate, însă din păcate situaţia mea materială nu-mi permite. În România sunt puţine facultăţi acreditate şi în străinătate, astfel încât nu-mi permit să plătesc cheltuielile pe care le implică studiul peste hotare“, încheie tânăra.

_____________

profil
născută. 27 aprilie 1992, Câmpulung Moldovenesc.
studii. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, specializarea Ştiinţe Sociale-Engleză Intensiv.
familie. Necăsătorită, mai are un frate.

întrebări şi răspunsuri
De ce ai dat la profilul Ştiinţe Sociale - Engleză Intensiv?
Când eram mică îmi doream foarte mult să călătoresc, motiv pentru care am ales acest profil sperând să fac engleza, limbă internaţională. Când am crescut însă, am descoperit că este nevoie de mai mult decât să cunoşti o limbă de circulaţie internaţională.
Cum îţi petreci timpul liber?
Având în vedere că studiez intensiv nu mai am timp de altceva. Când am o pauză însă, îmi place să mă plimb, să ies în natură şi să stau cu prietenii. De asemenea, îmi place foarte mult să ascult muzică, de dimineaţă până seara fiind conectată pe ritmuri diverse.

ce-i place
lTinerei îi place foarte mult să citească. Printre autorii ei preferaţi se numără cei clasici, precum şi cei care au dat operelor lor un substrat psihologic. „Îmi plac mult Kafka, Dostoievski. Cartea mea favorită este «Casa de la răscruce» de John Saul“, adaugă tânăra.

ce nu-i place
„Nu-mi place la oraş deoarece e zgomotos, obositor. În plus, şi aglomeraţia zilnică îmi răpeşte timpul liber. Mi-e dor de casă“, spune Raluca.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite