Portret / Brînduşa Magazin a creat un colţ de Rai în florărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brînduşa Magazin
Brînduşa Magazin

Este iubitoare de animale şi plante, fost ziarist, fotograf, desenator. Multă vreme, în prim-planul vieţii ei au fost copiii. Acum florile îi ocupă tot timpul.Brînduşa Magazin şi-a dorit să aibă o florărie proprie încă din copilărie.  Au trebuit să treacă aproape 40 de ani până când şi-a văzut visul cu ochii. În adolescenţă, deşi era înclinată spre ştiinţele umane, ea a făcut liceu cu profil real deoarece aşa

A cochetat cu jurnalismul, a fost desenator de modele, a încercat să fie fotograf profesionist, însă niciunul din domeniile încercate nu i-au oferit satisfacţia pe care o căuta.


„Degeaba ai ştiinţă dacă nu ai viziune“


„Cu toate că îmi plăcea ceea ce fac, am constatat că din ziaristică nu se fac bani şi m-am reprofilat pentru a le oferi copiilor condiţii cât mai bune. Aşa că am hotărât să fac ceea ce-mi place obţinând şi profit“, explică Brînduşa Magazin.


Şi-a găsit liniştea abia după ce şi-a deschis prima florărie, în 1990, într-un spaţiu închiriat. În scurt timp ea a devenit apreciată pentru florile şi aranjamentele florale create şi expuse de ea. Datorită comenzilor şi vânzărilor zilnice, femeia a reuşit să-şi facă o florărie proprie.


Din punctul ei de vedere, o florărie nu poate fi profitabilă şi de lungă durată, dacă nu există dăruire şi mai ales talent. „Degeaba ai viziune, dacă nu ai ştiinţă şi degeaba ai ştiinţă, dacă nu ai viziune. Nu poate oricine să facă această meserie. De aceea am făcut şi Facultatea de Horticultură şi mi-am luat licenţa în peisagistică. Mi-a plăcut foarte mult“, a spus Brînduşa Magazin. Cu toate că este şefă şi are angajaţi, Brînduşa nu se dă în lături de la muncă niciodată. Lucrează cot la cot cu angajatele ei şi este de părere că românilor din ziua de azi le lipseşte „cultul locului de muncă şi al responsabilităţii“.


Are grijă de plante ca de propriii copii


„Am avut fel şi fel de angajaţi şi foarte greu am găsit oamenii potriviţi. După părerea mea, în meseria asta trebuie să fii ca o mamă, să ştii când floarea are nevoie de apă sau altceva, ca şi copilul de mâncare. Cel care omoară o plantă este criminal, iar noi, ca şi medicii, trebuie să îi sfătuim pe oameni să aibă grijă de sănătatea plantelor ca de sănătatea lor“, a mai precizat ea.
Brînduşa Magazin mai susţine că florile reprezintă pentru ea „un colţ de rai“ şi că numeroşi clienţi intră în florărie doar ca să se remonteze psihic.

______________

profil
născută. 7 noiembrie 1957.
studii. Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, Iaşi.
familie. Are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Ce vă inspiră florile?
În viaţă am avut motivaţia de a-mi creşte şi educa copiii. Acum, lumea mea s-a redus la plante. E o lume în care poţi trăi fantastic, o lume pe care trebuie să o simţi pentru a o percepe şi pe care nu o mai poţi abandona.
Care este floarea dumneavoastră preferată?
Niciuna. Iubesc toate florile, de la păpădie până la orhidee şi pentru a fi la curent cu toate, nu mă satur să citesc cărţi şi să învăţ tot ce e legat de ele.

ce-i place
Îi plac toate plantele şi animalele, în special caii, dar nu numai. Îi place arta. Adoră să conducă maşina, ceea ce îi oferă libertate şi putere. Admiră femeile libere, puternice, şi în special pe femeile de afaceri care au ştiut întotdeauna să-şi păstreze verticalitatea.

ce nu-i place
Nu-i plac mizeria umană şi materială, minciuna, manelele şi muzica populară. „Mă doare să văd munţi defrişaţi în masă, să văd mizerie şi lipsă de educaţie“, a detaliat Brînduşa Magazin.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite