Peste 85% dintre absolvenţii liceelor de top din judeţul Suceava optează pentru universităţi din Bucureşti, Cluj şi Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea suceveană reprezintă soluţia de rezervă a elevilor liceelor de top din judeţ. FOTO Adevărul
Universitatea suceveană reprezintă soluţia de rezervă a elevilor liceelor de top din judeţ. FOTO Adevărul

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava nu se află în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu din acest an. Majoritatea celor care au decis să-şi continue studiile în Suceava o fac  fie pentru ca au medii mici la bac, fie din considerente financiare, fiind mai ieftin să rămână acasă, la părinţi.

După cum reiese din opţiunile absolvenţilor învăţământului liceal din liceele de top din judeţ, peste 85% dintre aceştia şi-au manifestat dorinţa de a-şi continua studiile în universităţi din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava optând un număr foarte mic de absolvenţi, aceştia specificând că o fac din considerente financiare, fiind mult mai ieftin pentru părinţi dacă ei rămân acasă.

Din cei 212 absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, numărul celor care vor urma cursurile universităţii sucevene este mai mic de zece, cei mai mulţi dorind să studieze Medicina în Cluj, Bucureşti şi Iaşi.

„Doi absolvenţi de la noi vor pleca în Marea Britanie, Mihai Prelipcean, candidatul nostru de nota zece la Bacalaureat va studia Matematica la Universitatea din Bucureşti, iar cei mai mulţi au decis să dea la Medicină în centrele universitare din ţară. Avem şi absolvenţi care au menţionat că vor să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară. Numărul celor care vor rămâne la Universitatea <<Ştefan cel Mare>> este mai mic de zece”, a declarat profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost, înainte de soluţionarea contestaţiilor, de 99,06%.

La Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, din cei 242 de elevi prezenţi la examenul de Bacalaureat, 237 au fost declaraţi admişi, colegiul fiind astfel în topul unităţilor de învăţământ liceal din judeţ cu un procent de promovabilitate de 97,93%.

„Cel puţin zece absolvenţi de la Colegiul Naţional <<Petru Rareş>> vor pleca să studieze în străinătate, dintre care doi pleacă în Germania, iar alţi doi în Marea Britanie. Cei mai mulţi absolvenţi de la noi vor pleca în Cluj, unde vor studia IT, Ştiinţe Economice, Psihologie, iar cei mai mulţi vor susţine examen de admitere la Facultatea de Medicină. Nu ştiu de elevi care vor rămâne în Suceava, dar cu siguranţă sunt care vor studia şi la universitatea suceveană din mai multe considerente, cum ar fi dotările, dar şi motive financiare”, am aflat de la profesoara Daniela Dungeanu, director al Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Suceava.

Pe locul următor în topul liceelor sucevene se află Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cu un procent de 97,22% de promovare la examenul de Bacalaureat, unde din cei 180 de candidaţi prezenţi la acest examen, 175 au fost declaraţi admişi.

„Este o diversitate de opţiuni pe care absolvenţii noştri le vor urma. Dacă majoritatea din cei de la clasele de real vor să studieze Medicina şi Ingineria, absolvenţii claselor cu profil filologic vor să dea la Facultatea de Litere, Drept şi chiar Stiinţe Economice. Avem şi absolvente care au terminat specializarea învăţătoare-educatoare care vor susţine peste doar câteva zile examenul de titularizare în învăţământ. În ceea ce priveşte centrele universitare, în topul preferinţelor absolvenţilor noştri se află Universitatea din Iaşi. Sunt şi elevi care şi-au exprimat intenţia de a urma cursurile Universităţii <<Ştefan cel Mare>> din Suceava, la facultăţile de Litere sau Inginerie, dar nu foarte mulţi. Avem şi elevi care vor pleca să studieze în străinătate”, a precizat profesoara Gabriela Cazac, director la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava.

Din 243 de candidaţi prezenţi la examenul de Bacalaureat, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, 233 au fost declaraţi admişi, colegiul obţinând astfel un procent de 95,88% de promovare. Procentul celor care doresc să vină la universitatea suceveană pentru a-şi continua studiile este mai mic de 10% din totalul absolvenţilor, după cum susţine directorul colegiului, profesorul Carmen Andronachi.

„Aproximativ 5% dintre absolvenţii noştri au menţionat că vor să meargă la USV, iar la aceştia se mai adaugă aproximativ 5% care s-au înscris în alte centre universitare din ţară, iar USV reprezintă o a doua opţiune, în cazul în care vor fi respinşi în Iaşi, Cluj sau Bucureşti”, ne-a explicat Carmen Andronachi, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi.

Nici de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni nu sunt mulţi absolvenţi care vor să vină la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, după cum am aflat de la directorul colegiului, profesoara Elena Nechifor.

„Cei mai mulţi vor pleca la facultăţi din Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar câţiva vor merge la Universitatea din Suceava. Foarte mulţi dintre absolvenţii noştri vor da examen da admitere la Medicină şi Farmacie, dar sunt şi elevi care vor da examen la Drept, Stiinţe Economice sau Litere”, ne-a relatat Elena Nechifor, director la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni.

După cum reiese din aceste date, se pare că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava va fi nevoită să-şi completeze locurile vacante cu elevi mai puţin merituoşi, dar care sunt totuşi printre norocoşii care au promovat examenul de Bacalaureat.

La USV sunt pentru anul universitar viitor 1.100 de locuri bugetate pentru studenţii români, 10 pentru studenţi români de etnie rromă şi 1.530 de locuri cu taxă. Potrivit calendarului admiterii, înscrierile şi interviul la Universitatea suceveană, Facultăţile de Inginerie alimentară, Inginerie electrică şi Ştiinţa calculatoarelor, Inginerie mecanică, Litere şi Ştiinţe ale comunicării, Istorie, Geografie, Silvicultură, cât şi pentru Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, vor avea loc în perioada 18-25 iulie, urmând ca în după-amiaza de 25 iulie să fie afişate rezultatele. Eventualele contestaţii se vor putea depune pe data de 26 iulie, pentru ca pe data de 29 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Alte ştiri pe această temă:

Admitere la facultate 2016. Universitatea Transilvania pune la bătaie 5.875 de locuri. Elevii de elită primesc cazare şi masă gratuită, dar şi un laptop

Admitere 2016 la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău. În ce perioadă au loc înscrierile şi câte locuri sunt bugetate

Admitere postliceală 2016. Şcoala de asistenţi medicali, alternativă pentru absolvenţii de liceu cu sau fără Bac

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite