Oraşul care ar urma să rămâne fără spitale după ideea Ministerului Sănătăţii. „Cum se poate aşa ceva când economia duduie şi-s tot mai mulţi bani la buget?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii ar vrea să închidă cele două spitale din oraşul sucevean Siret şi să reducă numărul de paturi la spitalele din Câmpulung Moldovenesc şi Suceava. Propunerile se regăsesc în masterplanul regional pe servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020.

Primarul de la Siret atrage atenţia că cele două spitale din oraş ar putea fi închise la propunerea Ministerului Sănătăţii. Adrian Popoiu a scris, pe contul său de Facebook, că pe 25 februarie se va discuta, la Iaşi, scenariul de restructurare propus pentru spitalele din judeţul Suceava. Scenariul face parte din masterplanul regional pentru servicii de sănătate 2014 – 2020, care a fost definitivat în 2018.

Între altele, Ministerul Sănătăţii propune ca Spitalul de Boli Cronice din Siret să se transforme într-un Centru Medical şi/sau Social, precum şi un Centru Ambulatoriu Independent, iar Spitalul de Psihiatrie să ofere servicii comunitare şi ambulatorii.

Aspectul îl nemulţumeşte pe Adrian Popoiu, care spune că Primăria Siret a depus proiecte de trei milioane de euro pentru dezvoltarea Spitalului de Boli Cronice.

„Suntem pregătiţi să dezvoltăm spitalele din Siret nu să le desfiinţăm. Ma întreb: Au rămas guvernanţii noştri fără bani şi vor să facă economii pe spatele nostru, al siretenilor, închinzând cele două spitale? Înteleg că economia duduie, iar banii la buget sunt tot mai mulţi. (...) Cum se poate închide Spitalul de Psihiatrie, care este considerat unul din cele mai performante şi moderne spitale din ţară. În momentul de faţă este singurul spital din ţară care gestionează şi implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei. Cum se poate închide spitalul oraşenesc, unde, datorită adresabilitaţii, listele de aşteptare sunt de 2-3 săptamâni (balneo-fizio-terapie sau sectia de paliative)?”, întreabă  Popoiu pe Facebook.

Primarul a mai scris că scenariul propus de Ministerul Sănătăţii este „horror” şi că va afecta toate spitalele din judeţul Suceava. Masterplanul propune reducerea numărului de paturi la Spitalul Judeţean Suceava, unde în ultimii ani s-au investit zeci de milioane de euro, şi la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.

masterplan regional pe sanatate

„În anul 2018 a apărut Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020 emis de Ministerul Sănătăţii. În draftul final, constatăm cu mirare, că la pagina 45, apare scenariul '' horror" de restructurare propus pentru sectorul cu unitati de spitalizare din judetul Suceava. (...) Pe data de 25 februarie va fi o întâlnire la Iaşi, unde se vor discuta aceste aspecte. Nu vom merge umili, doar cu "jalba în protap", ci vom merge demni să apărăm cu argumente, atât angajaţii celor două spitale, cât şi eventualii beneficiari din Siret şi imprejurimi, care vor fi nevoiţi să se adreseze altor spitale”, a conchis Adrian Popoiu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite