Ministrul Sănătăţii, despre posibila relaxare din 15 mai: „Ţine de noi dacă vor putea exista astfel de măsuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nelu tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat joi, 30 aprilie, la Suceava că misiunea echipei militare de conducere a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” s-a încheiat. Managementul a fost predat unei echipe civile. Ministrul a spus că unitatea medicală va trebui să devină ceea ce a fost înainte de pandemie: un spital etalon.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Suceava, că pandemia de COVID-19 a intrat într-o fază de platou şi că decizia privind adoptarea măsurilor de relaxare depinde de ceea ce se va întâmpla în perioada 1-3 mai. Mai exact, dacă în primele zile ale lunii vor fi respectate regulile de distanţare socială.

”Am avut o discuţie despre ce va fi Suceava. Sunt nişte zile în care va trebui să avem mare atenţie. La nivel naţional, sunt 12.000 de cazuri, 262 de cazuri astăzi, mai puţin decât ieri. (...) Dacă vom respecta zilele de 1,2,3 mai sper să putem vorbi de săptămâna viitoare de o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere a numărului de decese şi de scăderea numărului de cazuri de terapie intensivă. Ţine doar de noi dacă data de 15 mai, când expiră şi prelungirea decretului prezidenţial, va fi data în care vor putea exista şi nişte măsuri de relaxare. Dacă vom avea o creştere săptămâna viitoare (...) atunci vom putea spune că vom avea un vârf care se va prelungi ca durată şi poate o recădere a transmiterii comunitare”, a declarat Nelu Tătaru.

Suceava rămâne în carantină

Oficialul a precizat că, momentan, Suceava nu întruneşte condiţiile de ridicare a carantinei. Decizia se va lua abia peste două săptămâni, în urma unor evaluări. El a mai spus că spitalul de la Suceava trebuie să devină ceea ce era înainte de pandemie: un spital etalon. 

Nelu Tătaru a precizat că managementul unităţii medicale de la Suceava a fost preluat de civili. Ministrul a mai spus că „personal” nu crede că Vasile Rîmbu are şanse să revină la conducerea spitalului.

Vasile Rîmbu a fost suspendat din funcţia de manager al Spitalului Suceava, pentru trei luni, după scandalul infectării în masă a cadrelor medicale.

Cât îl priveşte pe secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, gen (r) Ionel Oprea, acesta nu se va duce la Botoşani pentru a coordona spitalul, deşi a existat o discuţie în sensul acesta. Ministrul i-a cerut lui Ionel Oprea să pregătească un raport pe are să-l prezinte luni, 4 aprilie, cu privire la cauzele care au dus la infectarea în masă a cadrelor medicale de la Suceava.

Nelu Tătaru a mai spus că medicamentul pentru tratarea COVID-19, Remdesivir, „ajunge în acest moment în depozite şi poate fi achiziţionat de clinicile de boli infecţioase”. 



 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite