Ministerul Fondurilor Europene a semnalat o fraudă cu bani europeni la Consiliul Judeţean Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta a constatat licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false privind privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Judeţean Suceava. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

Serviciul Corp Control, Anticorupţie şi Integritate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Judeţean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL.

Ancheta a constatat licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI).

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Concluziile raportului au fost înaintate către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), şi „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).

Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial; oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”; soluţia informatică implementată nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract; raportări false.

„Încă un caz cu Ghiţă merge de la MFE la DNA. Se pare că Ghiţă a protejat şi judeţul Suceava de infiltrarea IT-sorosiştă. Mai ţineţi minte că am promis în Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghiţă la audierea mea, că voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT plătite din fonduri europene?

Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat şi trimis la DNA ieri. E un caz cu de toate: aceleaşi firme care învârt licitaţiile între ele, achiziţii umflate, raportări false, acte adiţionale în serie, sisteme informatice inutilizabile şi neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor.

Reamintesc că tot la DNA am mai trimis un caz legat de modulul informatic de la AM Mediu plătit şi nefolosit (şi tot cu suspiciuni la achiziţii). Iar DNA mai avea în lucru un caz cu un modul informatic de 5 milioane de euro de la AM POSDRU, unde i-am asistat în verificarea utilizării. Cam aşa se explică şi de ce e Ghiţă disperat împotriva DNA şi de unde au băieţii lui Ponta bani de televiziuni de propagandă”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

În concluzie, Raportul constată faptul că „ofertarea de condiţii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituţiilor publice.

Acest proiect a fost derulat de Consiliul Judeţean Suceava, în perioada în preşedinte era Ioan Cătălin Nechifor. Partenerii CJ Suceava în cadrul acestui proiect de investiţii sunt primăriile Bogdăneşti, Gălăneşti, Voitinel, Siret, Balcăuţi, Calafindeşti, Zamostea, Milişăuţi, Iaslovăţ, Todireşti, Bălăceana, Siminicea, Cornu Luncii, Fântâna Mare şi Boroaia.

Alte ştiri pe această temă:

Percheziţii DNA de amploare. Şeful Consiliul Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vizat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă

Asaltul făcut de procurorii anticorupţie asupra Consiliului Judeţean Suceava fără rezultate concrete, deocamdată

Cazul ciudat al preşedintelui CJ Suceava. Deşi există o anchetă a DNA ce îl vizează pe Cătălin Nechifor, acesta încă nu a fost pus sub acuzare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite