Percheziţii DNA de amploare. Şeful Consiliul Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vizat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins astăzi, 7 mari, la Consiliul Judeţean Suceava şi la sediile a altor zece firme aflate în relaţii contractuale cu instituţia publică. Un senator de Suceava este de asemenea vizat de percheziţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor (PSD), şi administratorii mai multor firme aflate în relaţii contractuale cu instituţia publică sunt vizaţi pentru infracţiuni grave de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Procurorii DNA Bucureşti au descins astăzi în locaţii din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi în municipiul Bucureşti pentru a ridica documente privitoare la nenumărate acte de corupţie care l-ar avea în prim-plan pe Cătălin Nechifor. 

Este vorba despre privilegierea unor firme de casă ale Consiliului Judeţean Suceava în accesarea unor contracte de bani publici, precum şi pe influenţarea numiri unor oameni în înalte funcţii publice, precum şi în stabilirea unor relaţii comerciale privilegiate ale unor operatori privaţi cu diverse instituţii publice din Suceava.

Printre cei vizaţi de DNA se numără şi fostul preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza, în prezent consilier judeţean. Mîrza ar fi traficat influenţă, alături de Nechifor pentru impunerea societăţii Anivo'S SRL Vicovu de Jos, controlate de Ovidiu-Florin Mutescu, în contractele de proiectare/consultanţă derulate cu mai multe instituţii publice din judeţul Suceava.

Senatorul de Suceava Ovidiu-Liviu Donţu, vizat pentru luare de mită

"În cursul lunii ianuarie 2014, numitul Gavril Mîrza a intervenit pe lângă factori de decizie din cadrul CJ Suceava cărora le-a solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezenţa acestuia din urmă.
În susţinerea ofertei sale omul de afaceri, anterior amintit, a prezentat o listă de parapeţi de producţie externă, pentru a fi utilizaţi la podurile din administrarea DJDP Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu se pretează la infrastructura rutieră judeţeană", arată surse judiciare.

Un alt nume important în Moldova implicat în dosarele de corupţie de la Suceava este Iulian Conţac, personaj care controlează SC Transporturi Auto Botoşani, firmă abonată la lucrări pe bani publici. Nechifor ar fi intermediat pentru Conţac obţinerea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 lei. 

"Numitul Iulian Conţac a oferit numiţilor Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă", mai precizează surse din anchetă.

Acelaşi Donţu ar fi intervenit prin trafic de influenţă, alături de Cătălin Nechifor, pentru susţinerea ca unic candidat şi angajarea ca director adjunct gradul II în cadrul Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava a lui Cosmin Suciu, agent de vânzări al SC Alcedo SRL Bucureşti. Acest Suciu este ginerele lui Viorel Ieremiciuc, administrator al SC High Tech SRL Suceava26, un apropiat al lui Cătălin Nechifor. În schimbul angajării ginerelui, Nechifor i-ar fi cerut lui Ieremiciuc să-i presteze, prin intermediul firmei sale, lucrări semnificative la vila personală (instalaţii electrice/sanitare).

Deşeurile Sucevei, alt capitol susceptibil de fapte grave de corupţie

Groapa de gunoi construită de administraţia Nechifor în Pasul Mestecăniş, una dintre cele mai frumoase trecători montane din România, a stârnit un adevărat scandal naţional. Contractul de amplasare acolo a gropii a fost demarat de fostul şef al CJ Suceava, Gavril Mîrza.

Procurorii DNA vizează şi nereguli grave ale administraţiei judeţene la acest capitol. "Numiţii Gabriel-Mihai Ignătescu şi Victor Ciobanu, administratorii SC ACI AG SRL Suceava, sunt sprijiniţi de numitul Cătălin Ioan Nichifor, în vederea obţinerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiţii «Închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava» din cadrul Proiectului «Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava», în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava", mai arată surse judiciare.

Drumuri şi Poduri, societatea "sugativă" a Consiliului Judeţean 

Cele mai multe nereguli vizează contractele încheiate între SC Drumuri şi Poduri SA Suceava şi diverşi operatori agreaţi de Cătălin Nechifor. Societatea, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Suceava şi în procedura de insolvenţă, a încasat milioane de lei din bugetul public, prin mai multe şiretlicuri legislative iniţaite de şeful CJ. Având sprijinul consilierilor judeţeni PSD, Nechifor a pretins că aceste infuzii de capital într-o societate falimentară vizează salvarea ei.

"În cadrul şedinţei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret, în vederea reabilitării DJ 291A Zvoriştea - Zamostea – Siret - Climăuţi - Frătăuţii Noi, pe un tronson de 2,85 km, de la km 21+000 la km 23+850, aflat în administrarea Consiliului Local al oraşului Şiret. În cadrul asocierii, Consiliul Local al oraşului Siret va întocmi proiectul tehnic,va realiza lucrările de plombare şi va contribui cu suma de 100.000 lei din valoarea investiţiei, în timp ce CJ Suceava va aloca, prin intermediul DJDP Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita iniţierea unei proceduri de licitaţie, execuţia lucrărilor a fost atribuită SC DRUMURI Şl PODURI SA Suceava, în baza unui act adiţional la contractul aflat în derulare. La data de 1 august 2013, numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR, în calitate de preşedinte al CJ Suceava a stabilit ca numitul llie Lahman, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava, să plătească suma de 300.000 lei, deşi cuantumul real al sumei datorate era de120.000 lei.Suma anterior menţionată trebuia plătită de SC CON BUCOVINA SA Suceava SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, operator privat aflat sub incidenţa Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei.Având în vedere că societatea anterior menţionată era în procedură de insolvenţă, administratorul special al societăţii era numitul Eugen GIRIGAN iar administrator judiciar era numitul Ovidiu CĂLIN. Faţă de această situaţie fondurile nu au fost alocate CJ Suceava, în calitate de acţionar unic al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, ci numitul Ovidiu CĂLIN. Prin urmare, varianta relansării activităţii SC Drumuri şi Poduri SA Suceava nu era viabilă, cu atât mai mult cu cât, societatea comercială menţionată a înstrăinat cvasitotalitatea echipamentelor şi bazelor de producţie din patrimoniu, aflându-se în imposibilitatea de a se relansa din punct de vedere economic. In urma tranzacţionării mai multor autobaze din judeţul Suceava, aflate în proprietatea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, numitul Ovidiu CĂLIN a obţinut un comision în valoare de 160.000 de lei.", mai arată surse judiciare implicate în anchetă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite