Luhan: "Statisticile arată că în 15 ani vom avea cu peste 75% mai multe persoane afectate de cancer"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la "Maratonul Internaţional București", europarlamentarul Petru Luhan a ales să participe la eveniment pentru susținerea "Asociației Little People" ce reprezintă copiii şi tinerii afectați de cancer.

"Europa este îngrijorată de estimările evoluției în timp a numărului bolnavilor de cancer în țările UE. Statisticile arată că în 15 ani vom avea cu peste 75% mai multe persoane afectate de această boală. Aceleași date relevă că numărul cazurilor de cancer la copii și tineri este în creștere. De asemenea este îngrijorător că strategiile europene de prevenire a cancerului nu reușesc să reducă incidența acestei boli. Doar în România numărul bolnavilor de cancer a crescut de la 40.000 în 1994 la 98.000 în 2011, conform statisticilor Ministerului Sănătății. Anual sunt depistate peste 3.000 de cazuri noi, iar specialiștii spun că a devenit boala care provoacă cele mai multe decese. Organizația Mondială a Sănătății a constatat că numărul cazurilor de deces din cauza cancerului a ajuns la 12,5%, devansând SIDA, tuberculoza și malaria" spune Petru Luhan.

Ca urmare a acestor date, europarlamentarul român a inițiat în Parlamentul European un manifest pentru introducerea în țările UE a tratamentelor cu medicamente personalizate, tehnică medicală practicată cu succes în clinici din SUA. „Medicamentele personalizate pentru tratarea cancerului sunt o soluție inovatoare care poate reduce incidența acestei boli. Asta pentru că fiecare pacient va fi tratat distinct în urma unei analize computerizate a informațiilor moleculare. Testele vor sugera medicamentul compatibil cu persoana bolnavă ținând cont de structura genetica a pacientului. Pe de altă parte, medicamentele personalizate vor fi cu mult mai sigure și mai puțin reactive în momentul tratamentului", mai spune Petru Luhan.

Europarlamentarul român va redacta o declarație scrisă pe această temă pentru a convinge Europa că practica medicală care utilizează tratamente personalizate pentru tratarea cancerului trebuie urgentată și în țările din Uniunea Europeană. „Sper ca această metodă medicală de tratare a cancerului să capete susținerea politică a întregii Uniuni. Voi iniția o declarație scrisă pe această temă. Dincolo de procedura europeană este nevoie ca principalii factori din sistemul medical să dezbată această problematică într-un congres. Vreau să inițiez o întâlnire care să reunească reprezentanți ai comunității de cercetare, producători de medicamente, factori de reglementare, medici și pacienți", subliniază Petru Luhan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite