Limba străină îi ţine acasă pe sucevenii şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevenii care-şi caută un job în străinătate pică proba limbii străine
Sucevenii care-şi caută un job în străinătate pică proba limbii străine

Deşi ofertele de muncă de peste hotare sunt atractive, puţini au acces la ele. În această perioadă sunt disponibile posturi în agricultură şi în medicină. Salariul variază între câteva sute de lire sterline şi câteva mii de euro lunar.

Lipsa locurilor de muncă de pe piaţa locală îi obligă pe suceveni să se reorienteze şi să caute un job în străinătate. Şomerii care vor să-şi încerce şansa peste hotare au la dispoziţie, în această perioadă mai multe posturi în ţări precum Marea Britanie, Germania, Danemarca, Norvegia şi Spania.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, cei care vor să lucreze în străinătate au la dispoziţie 19 posturi de îngrijitor şi supraveghetor de copii şi 50 de locuri în agricultură, toate în Anglia.


Joburi pentru medici şi asistente


Cei care optează pentru un job în agricultură vor lucra pe o perioadă de 3-6 luni, începând din aprilie sau mai 2010. Vor recolta salată şi legume şi vor fi plătiţi cu aproape nouă lire pe oră. Practic, într-o lună vor câştiga aproximativ 700 de lire sterline. Cei intersaţi de un post de bonă beneficiază de cazare, masă şi un salariu de 65 de lire pe săptămână. Şi cei care au studii medicale îşi pot găsi de lucru în străinătate. Spitalele din Germania caută doi medici rezidenţi, salariul lunar fiind de 3.600 de euro, iar în  Norvegia este disponibil un post de stomatolog, salariul anual fiind de 47.000 de euro.

Medicii îşi pot încerca norocul şi în Danemarca, aici fiind disponibile trei posturi pentru psihiatri, două pentru neurofiziologi şi trei pentru specialişti în mamografii. Salariile oferite variază, în funcţie de experienţă şi calificări, între 6.500 şi 8.700 de euro lunar. Şi asistenţii medicali îşi pot găsi de lucru peste hotare, mai precis în Spania, unde se caută trei asistente medicale care să îngrijească persoanele vârstnice, dar şi un manager care să coordoneze asistenţii medicali. Asistentele pot câştiga 1.200 euro lunar, iar managerul 1.300.


„Se câştigă bine, dar nu cunosc limba“


Deşi sucevenii şi-ar dori să muncească în străinătate, atunci când ajung la AJOFM, se lovesc de o mare problemă: pentru a căpăta un job trebuie neapărat să cunoască o limbă străină.


„Au fost câţiva medici care s-au interesat de posturile din Germania, dar nu s-au putut încadra pentru că nu cunosc limba“, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM. „Am fost să mă interesez de un loc de muncă în Anglia. Am înţeles că se câştigă bine însă, din păcate, nu cunosc limba engleză, aşa cum se cere în contract“, a oftat Dumitru Iacobuţ, şomer.

_______________

19.000 de şomeri în judeţ
Conform statisticilor AJOFM, la finele lunii noiembrie erau înregistraţi 19.151 de şomeri. Cei mai mulţi provin din domeniile construcţii, comerţ, silvicultură şi industria alimentară. Şomerii au şanse infime să-şi găsească un job, în această săptămână fiind disponibile doar 13 locuri de muncă în tot judeţul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite