ÎPS Calinic, despre preoţii divorţaţi: „Vor suporta consecinţele rânduite de Sfintele Canoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: newsbucovina.ro
FOTO: newsbucovina.ro

Arhiepiscopul ÎPS Calinic de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu este dispus să îi tolereze în funcţii pe preoţii divorţaţi sau pe cei recăsătoriţi, aşa cum a făcut regretatul ÎPS Pimen.

Un enoriaş i-a trimis o scrisoare lui ÎPS Calinic în care i-a amintit că Sfântul Sinod a stabilit un regulament care-i vizează pe preoţii divorţaţi şi recăsătoriţi.

 „Clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie. Totodată, ei nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personala”, a arătat bărbatul, care l-a întrebat pe ierarhul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor dacă va aplica regulamentul.

Regretatul ÎPS Pimen, fostul lider al bisericii ortodoxe din Bucovina, avea o atitudine tolerantă faţă de preoţii care divorţau şi se recăsătoreau, ignorând hotărârea Sfântului Sinod.

Revenind, ÎPS Calinic i-a transmis enoriaşului că va respecta întocmai regulamentul BOR.

„Despre preoţii recăsătoriţi, de la venirea mea, pot să vă spun că încă nu au fost astfel de cazuri; sau poate sunt în curs. Dar dacă vor fi, deşi îmi doresc din tot sufletul să nu fie, să fiţi încredinţat că vor suporta consecinţele rânduite de Sfintele Canoane, respectiv de Hotărârile Sfântului Sinod. Cât priveşte recăsătoririle din trecut, despre care am cunoştinţă, respectiv despre posturile de conducere pe care le ocupă, cu scuzele de rigoare, responsabilitatea a aparţinut chiriarhului de vrednică pomenire şi, ca atare, nu pot să îi sancţionez retroactiv şi, astfel, să îngroş rândurile celor din „biserica paralelă”.4. În Cancelaria Eparhială nu este niciun preot recăsătorit care să ocupe funcţii administrative de conducere; în alte subunităţi ale Centrului Eparhial există un director al unei instituţii sociale, doctor în teologie, şi un secretar protopopesc, care este pensionar”, a arătat ÎPS Calinic. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Greva minerilor din Lupeni: „Oamenii au rămas în subteran şi nu mai ies decât scoşi de salvatori”

Primarul Devei i-a înfuriat pe mineri: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng”

Termocentrala Mintia, oprită. Mii de locuinţe din Deva au rămas fără căldură şi apă caldă

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite