Infractorul ucrainean din fruntea mafiei alcoolului „preferă“ Suceava: nu vrea să fie extrădat de frică să nu fie asasinat

0
0

La sfârşitul anului trecut, poliţiştii din Suceava l-au arestat pe Mykhailo Labutin, un infractor periculos aflat pe lista „Most Wanted“ a Interpolului, care era căutat în toată lumea în baza unui mandat de arestare emis în decembrie 2014. Până în prezent ucraineanul nu a fost extrădat. El susţine că va fi asasinat dacă va fi extrădat în ţara natală.

Mykhailo Labutin, unul dintre cei mai căutaţi infractori de pe teritoriul Ucrainei, a fost arestat de poliţiştii români în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din ţara vecină.

Labutin a stat în Arestul IPJ Suceava timp de şase luni de zile, după care a fost eliberat sub control judiciar, fără a avea dreptul de a părăsi localitatea, unde îşi are domiciliul în judeţul Suceava. Cu ajutorul avocaţilor, ucraineanul a profitat de birocraţia din ţara noastră şi a reuşit să evite până în prezent extrădarea în Ucraina.

Mykhailo Labutin a precizat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava că nu doreşte să fie extrădat în ţara natală deoarece îi este frică că ar putea fi omorât, deoarece în trecut a fost victima unei tentative de asasinat.

Poliţiştii suceveni l-au reţinut pe cetăţeanul ucrainean Mykhailo Labutin (41 de ani), un individ domiciliat în regiunea Cernăuţi aflat pe lista „Most Wanted“ întocmită de Interpol. Oamenii legii au folosit informaţii primite de la colegii ucraineni şi au reuşit să-l găsească pe Labutin în zona localităţii Gura Humorului, pe data de 22 decembrie. 

Mykhailo Labutin este cercetat în statul vecin pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, deturnare de fonduri sau conversie prin delapidare, evaziune de impozite, taxe sau alte plăţi obligatorii, ameninţări sau violenţă împotriva unui ofiţer al legii, fals în funcţie.

Autorităţile ucrainene au stabilit că, în cursul anului 2014, pe când ocupa funcţia de director al Întreprinderii de Stat a Alcoolului şi a Industriei Alcoolice „Ukspirt“, Mykhailo Labutin a produs o pagubă statului vecin în valoare de circa 6,5 milioane de dolari. La sfârşitul anului 2014, în urma scandalului stârnit, Labutin a fost suspendat din funcţie.

Imediat după emiterea mandatului de arestare, Labutin s-a internat într-un spital din Kiev, pentru a evita să ajungă la închisoare. La sfârşitul anului 2014, un comando format din militari ai Batalionul Aidar (n.r. – soldaţi ucraineni voluntari finanţaţi din surse private) l-au extras (n.r. – în presa ucraineană a fost folosit cuvântul „răpit“) pe Mykhailo Labutin din spital şi l-au dus într-un loc necunoscut. Soldaţii au anunţat că au procedat în acest mod pentru a-l feri pe Labutin de o eventuală tentativă de asasinat. Poliţiştii ucraineni au deschis în acest caz un dosar penal pentru răpire.

La scurt timp după acest incident, în februarie 2015, Mykhailo Labutin a transmis o declaraţie de presă prin care anunţa că se va întoarce atunci când situaţia lui se va clarifica, iar acuzaţiile care-i sunt aduse vor dispărea.

Înlocuitorul lui Labutin, asasinat la Kiev

După ce Labutin a fost suspendat din fruntea întreprinderii Ukspirt, la conducerea companiei a fost numit Viktor Pankov. La data de 30 mai 2017, acesta avea să fie asasinat în Kiev, capitala Ucrainei, criminalul său nefiind încă prins. Pankov a fost împuşcat în apropierea unui centru comercial, în corpul său fiind găsite cinci gloanţe.

Viktor Pankov a devenit directorul Ukspirt imediat după ce Mykhailo Labutin a fost suspendat din funcţie de către Ministerul Politicii Agrare. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina au arătat că Pankov avea un rol important în vânzarea ilegală a alcoolului produs de întreprinderea Ukspirt.

În perioada în care compania era condusă de către Pankov, procurorii ucraineni au întocmit zeci de dosare ce au vizat vânzarea ilegală de băuturi alcoolice produse de către angajaţii Ukspirt. Anchetatorii iau în calcul şi faptul că Viktor Pankov ar fi putut fi eliminat pentru că avea prea multe informaţii despre mafia alcoolului din Ucraina.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Un moldovean aflat 17 ani în căutare internaţională, reţinut în SUA şi extrădat în Republica Moldova

Irakianul suspectat că a ucis-o pe adolescenta de 14 ani originară din Republica Moldova a fost extrădat în Germania

Singurul român extrădat din Costa Rica. În cât timp a fost adus în ţară bărbatul care se ocupa cu traficul de cocaină

Mai multe - Suceava

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite