Ginerele unui primar din Suceava a transformat imaşul localităţii într-o exploatare de prundiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii din oraşul sucevean Milişăuţi reclamă faptul că terenul arendat de către ei de la Primărie, a fost transformat de Vasile Mariuţac, ginerele primarului în funcţie, Mircea Laurus, într-o profitabilă exploatare ilegală de prundiş. Edilul din Milişăuţi susţine că vinovaţi de deteriorarea terenului de pe imaşul arendat crescătorilor de animale sunt ciobanii şi oile acestora, ce au păşunat „iraţional” şi nu ginerele său cu excavatoarele.

Poliţia suceveană a deschis un dosar de furt şi distrugere, pe numele lui Vasile Mariuţac, nimeni altul decât ginerele primarului în funcţie al oraşului sucevean Milişăuţi – Mircea Laurus.

Vasile Ţical, preşedinte, din vara anului trecut, a Asociaţiei “Ţurcana” a deţinătorilor de ovine/caprine din Milişăuţi, a reclamat faptul că pe terenul luat în arendă de la primăre, în suprafaţă de 209 hectare din islazul localităţii, destinat păşunatului animalelor, ginerele primarului, Vasile Mariuţac a intrat cu excavatoare, vole şi camioane de mare tonaj, nu pentru exploatarea ori întreţinerea păşunii, ci pentru elininarea acesteia, fiindcă la numai câţiva centimetri în adânc se află un prundiş de cea mai bună calitate. Practic acest domn reclamat de Vasile Ţical a transformat păşunea satului într-o exploatare de balast.

În urma decopertării stratului subţire de pământ ce susţinea vegetaţia plăpândă cu care se hrănea animalele, este de la sine înţeles că nu a mai rămas nimic verde, pe hectare întregi exploatate în acest fel de apropiaţii primarului Laurus. Evident, susţin reprezentanţii ciobanilor din oraş, fără niciun fel de formă legală.

În acest context, în luna mai a anului trecut, Asociaţia “Ţurcana” Milişăuţi a depus o plângere la Poliţia orăşenească, reclamând cele descrise mai sus. Răspunsul a venit după mai bine de jumătate de an – pe 11 ianuarie 2016.

Prin acesta, şeful poliţiei oraşului, comisar şef Florin Chelba a confirmat că a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt constând în aceea că “Poliţia oraşului Milişăuţi a fost sesizată prin intermediul serviciului de urgenţă 112 despre faptul că ginerele primarului din oraşul Milişăuţi, Mariuţac Vasile se află pe păşunea de lângă sala de sport din localitate (fostul stadion), de unde cu o volă sustrage balastru pe care îl încarcă într-o basculantă de culoare verde”.

În adresa semnată de poliţistul Chelba se cere, în vederea continuării cercetărilor şi definitivării cauzei să se comunice “în timp util”, dacă la data de 23 mai 2015, suprafaţa de păşune de unde se extrăgea prundiş se afla în administraţia Asociaţiei “Ţurcana” Milişăuţi, iar în caz afirmativ “vă rugăm să ne comunicaţi cuantumul în lei al prejudiciului creat de numitul Mariuţac Vasile prin sustragerea balastrului şi suprafaţa de păşune distrusă de către acesta. Totodată vă rugăm să ne comunicaţi dacă Asociaţia <<Ţurcana>> se constituie ca parte civilă în prezenta cauză, iar în caz afirmativ cu ce sumă de bani”.

Primarul Laurus nu ştie în ce an se află

Pe de altă parte, primarul Mircea Laurus nu ştie în ce an se află, lucru dovedit. În corespondenţa cu Vasile Ţical, preşedinte al Asociaţiei înfiinţată în 2011 chiar de primarul Laurus dar din care acesta s-a retras anul trecut după scandalul cu subvenţiile de la APIA.

Laurus a datat o primă adresă cu numărul 11169/2015  emisă în data de 11.01.2015. “Cât priveşte afirmaţia dvs. că s-a distrus păşunea, într-adevăr, oricine poate constata că în ultimii ani acestea s-au degradat, din cauza păşunatului excesiv, practicat în mod iraţional de membrii asociaţiei ce o reprezentaţi. Proprietarii de ovine nesocotesc cele mai elementare reguli de păşunat, nu respectă încărcătura optimă pe hectar, nu respectă perioadele de pauză pentru refacerea covorului vegetal…)”.

Cu alte cuvinte, oile crescătorilor de animale din Milişăuţi au ros iarba până la stratul de balast, ginerele primarului cu volele şi excavatoarele sale fiind aproape invitat să profite de oportunitate.

Nici în a doua corespondenţă cu Vasile Ţical, de câteva zile mai târziu, primarul de Milişăuţi încă nu era decis în ce an se află: “La cererea dvs cu nr. 321/14.01.2015, din care înţeleg că ginerele meu Mariuţac Vasile  ar fi produs o pagubă uriaşă în imaşul oraşului Milişăuţi şi solicitaţi constatarea pretinsei pagube de către inginerul agricol din cadrul primăriei, spre a servi în instanţă, vă răspund din capul locului că cele reclamate nu sunt adevărate, acuzaţiile fiind făcute în scop de şicană, iar dacă totuşi prin absurd ar fi adevărate, în mod evident o constatare făcută de subordonaţii primarului ar fi suspectată de subiectivism şi părtinire”, arată primarul în această a doua scrisoare în care, măcar în partea a doua a frazei, ar putea avea dreptate.

Desigur, organele de anchetă abilitate, din care fac parte şi poliţiştii aflaţi în subordinea comisarului şef Chelba, apropiat al familiei extinse a primarului Laurus, conform celor suţinute de Vasile Ţical, ar trebui să se ocupe de problemă. Dar trebuie încheiat subiectul celei de-a doua epistole semnată şi ştampilată de primar că aceasta a fost emisă tocmai pe data de 15.01.2016, adică la un an şi o zi de când a înregistrat scrisoarea lui Ţical, care oferă garanţii că o depusese la primăria Milişăuţi cu doar o zi înainte.

Alte ştiri pe această temă:

Evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei din exploatarea produselor de balastieră. Percheziţii la 17 persoane şi firme din Botoşani

Cum rămân râurile după ce-şi termină treaba firmele care exploatează piatră. Readucerea arealului la forma iniţială e doar un vis

Pescarii, îngrijoraţi de numărul mare de balastiere din zonele protejate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite