Gavril Vatamaniuc, eroul din Obcinile Bucovinei pe care numai credinţa l-a făcut să supravieţuiască şase ani în munţi şi nouă ani în temniţele comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavril Vatamaniuc, eroul rezistenţei anticomuniste din Obcinele Bucovinei. FOTO: despredemnitate.wordpres.com
Gavril Vatamaniuc, eroul rezistenţei anticomuniste din Obcinele Bucovinei. FOTO: despredemnitate.wordpres.com

Gavril Vatamaniuc a luptat cu arma în mână împotriva regimului comunist şi a ocupaţiei sovietice. Hăituit permanent de trupe de Securitate, Vatamaniuc a fost prins după şase ani, fiind trădat de un localnic din Suceviţa, şi a fost apoi aruncat nouă ani în închisorile comuniste. Doar credinţa în Dumnezeu l-a ţinut în viaţă în tot acest timp şi astfel a reuşit să supravieţuiască regimului comunist despre care spunea că este „Antihristul pe pământ”.

Gavril Vatamaniuc a fost unul dintre puţinii partizani care au supravieţuit regimului comunist. Eroul rezistenţei armate anticomuniste din Obcinele Bucovinei s-a născut la 25 noiembrie 1924 şi era cel de-al zecelea copil al gospodarilor Vasile şi Elisabeta Vatamaniuc din Suceviţa. La doar 16 ani a îmbrăţişat viaţa de cazarmă iar la 17 ani, în 1943, a ajuns pe front, în Crimeea, unde a luptat timp de aproape un an.

Reîntors pe pământul patriei în timpul retragerii din faţa armatei roşii, Gavril Vatamaniuc a părăsit armata după ce România s-a aliat cu sovieticii. Pentru că era căutat de poliţi politică pentru a fi arestat, Vatamaniuc a luat calea munţilor şi s-a alătura grupării de partizani Săvuleţ/Ghivnici care acţiona în Obicnile Bucovinei, iar mai apoi s-a întovărăşit cu celebrul partizan Vasile Motrescu.

Gravil Vatamaniuc a fost urmărit timp de şase ani de un întreg batalion de trupe de securitate şi a scăpat de mai multe cu arma în mână din capcanele întinse de comunişti.

Împreună cu Vasile Motrescu, Vasile Marciuc şi cu fraţii Ion şi Gheorghe Chiraş, Gavril Vatamaniuc a rezistat în munţi sperând la o intervenţie a americanilor care să elibereze ţara de sub ocupaţia sovietică. A fost prins de Securitate în timp ce se ascundea într-un grajd din Suceviţa, după ce a fost trădat de un localnic.

Partizanii din Obcinele Bucovinei au făcut opoziţie regimului adresând numeroase discursuri, scrisori şi manifeste antcomuniste oamenilor din zona Suceviţei.

A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă dar a fost eliberat după nouă ani de închisoare, în 1964, odată cu ceilalţi deţinuţi politici aflaţi în temniţele comuniste. A fost singurul partizan din munţii Bucovinei care a supravieţuit regimului comunist. Toţi ceilalţi au murit fie în luptă cu trupele de securitate, fie executaţi prin decizii ale Tribunalelor Poporului.

Gavril Vatamaniuc s-a stins din viaţă în martie 2012, la 87 de ani.

Vatamaniuc: „Comunismul este Anticristul pe pământ”

Într-un interviu acordat lui Constantin Hrehor, publicat în volumul „Muntele Mărturisitor”, Gavril Vatamaniuc mărturiseşte că doar credinţa în Dumnezeu l-a ajutat să supravieţuiască în munţi şi în temniţele comuniste. Îşi amintea că atunci când s-a hotărât să fugă în munţi, fratele său Ion Vatamaniuc, partizan şi el, i-a spus că asta este o misiune sfântă.

„Tu dacă ai venit şi eşti hotãrât să fii partizan, trebuie să ştii că partizanul trebuie să fie un om care luptă pentru o cauză sfântă şi nu are voie să facă compromisuri. Că atunci eşti un hoţ, un tâlhar, un om care niciodată nu poate să fie iubit de popor. Că organele de Securitate te vor urî, te vor face bandit, trădător, asta-i altceva, dar tu eşti înscris într-o misiune scumpă, să lupţi împotriva minciunii, împotriva necredincioşilor, să fii cinstit, corect, devotat până la pierderea propriei vieţi”, i-a spus fratale său, Ion Vatamaniuc.

Gavril Vatamaniuc a povestit că de multe ori împreună cu tovarăşii săi din munţi tipăreau manifeste pe care le împărţeau oamenilor la slujbele din zilele marilor sărbători creştine.

„Am tipărit manifeste şi le-am răspândit în popor, am arătat cine sunt bolşevicii, am rugat poporul să nu se înscrie în partid, să aştepte încă un pic deoarece comunismul este Anticristul pe pământ, să nu părăsească Biserica. Am arătat că doar creştinismul este ancora omenirii şi îi sfătuiam să nu se înscrie în colectiv pentru că acest colectivul nu ne poate aduce decât sărăcie. Ceea ce a şi fost”, povestea Gavril Vatamaniuc.

Eroul din munţii Bucovinei a fost convins că numai credinţa în Dumnezeu l-a ţinut în viaţă şi a reuşit să supravieţuiască regimului comunist despre care spunea că este „Antihristul pe pământ”. Mărturiile lui Gavril Vatamaniuc au devenit printre cele mai importante surse pentru reconstituirea mişcărilor armate anti-comuniste din Obcinele Bucovinei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite