Furtul pădurilor României, subiectul unui amplu articol în „The Guardian“. Pădurar intervievat: „Mi-au spus că-mi vor arde casa şi-mi vor ucide familia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: theguardian.com
FOTO: theguardian.com

Ziarul britanic „The Guardian” a publicat un articol amplu în care tratează violenţele împotriva pădurarilor din România, care au escaladat după ce statul a înăsprit legile împotriva tăierilor ilegale de pădure.

„În cătunul Deia, amplasat pe dealurile împădurite din judeţul Suceava din nordul României, Ilie Bucşă şi fratele său Dumitru au devenit paria în comunitatea lor. Recent, cei doi au fost atacaţi, iar Ilie a rămas cu răni pe tot corpul. Vechii lor prieteni îi evită pentru că, şi ei, la rândul lor, sunt ameninţaţi că rămân fără locuri de muncă dacă intervin în conflic. Într-o noapte, cineva chiar a turnat antigel în iazul fraţilor, omorând jumătate din peşte. Păcatul lor? Au depus metodic plângeri cu privire la exploatarea ilegală în zonă”, aşa începe articolul publicat pe 8 ianuarie de prestigiosul cotidian „The Guardian“.

Autorul articolului arată că furtul de cherestea este obişnuit în mare parte din România rurală, unde activitatea de exploatare forestieră este una dintre principalele surse de venit pentru populaţie.

 Violenţa şi intimidarea împotriva celor care se opun tăierilor ilegale nu este nimic nou, arată ziarul britanic. Din 2014 până în prezent, şase pădurari au fost ucişi, iar în perioada menţionată, s-au înregistrat în total 184 de cazuri de violenţă împotriva celor care păzesc pădurile, potrivit documentării făcute de autorul articolului.

“Dar în ultimul an a devenit mai greu să furi, în parte din cauza unei represiuni guvernamentale. Pe măsură ce profiturile au devenit mai greu de obţinut, lucrurile s-au agravat. Două dintre cele şase crime au avut loc în interval de trei luni, ceea ce a determinat Parlamentul României să adopte o lege care să permită pădurarilor să poarte arme. Atacurile asupra puţinelor persoane care raportează activităţi ilegale - cum ar fi fraţii Bucşă - s-au intensificat, deoarece comerţul ilegal este ameninţat”, se mai arată în material.

În octombrie 2019, Creţu Ionuţ, pădurar într-o pădure proprietate privată din centrul României, a fost ameninţat de un grup de bărbaţi. „Au încercat să mă tragă din maşină şi mi-au spus că îmi vor arde casa şi îmi vor ucide familia”, a spus el.

De atunci a început să poarte o armă şi încearcă să patruleze cu un partener, mai degrabă decât singur. Mulţi pădurari au poveşti similare.

Dincolo de ameninţări, violenţă şi corupţie, ceea ce este în joc este sustenabilitatea pădurii în sine. În pădurile României se găsesc 30% din toate carnivorele mari din Europa, cu populaţii mari de urşi, lupi.

„Părţi mari sunt încă pădure naturală, neschimbată de intervenţia umană. În majoritatea Europei nu este cazul. Acestea sunt foarte importante în lupta împotriva schimbărilor climatice: pădurile naturale au mai multă rezistenţă decât monoculturile plantate ", a spus Mihai Zotta, de la Conservation Carpathia, potrivit theguardian.com.

Când au venit în România ca să documenteze materialul, jurnaliştii au stat de vorbă şi cu persoane care le-au arătat care sunt schemele prin care se scoate lemnul în mod ilegal din pădurile României. Pe de altă parte, au prezentat şi măsurile pe care le-a luat statul pentru a-i cuminţi pe hoţi.

“O nouă aplicaţie permite oricărui spectator curios să verifice plăcuţele de înmatriculare ale camioanelor care transportă lemn şi să vadă dacă au permis pentru lemnul pe care îl transportă. Micile, marile tăieri ilegale de acum câţiva ani sunt acum mult mai greu de eliminat. Dar totuşi, un raport comandat de guvern a spus că 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar din pădure în fiecare an, un număr mai mare decât cantitatea totală de exploatare legală, ceea ce semnifică atât o gaură imensă în bugetul guvernului, cât şi un posibil dezastru climatic”, transmite publicaţia.

Noul ministru de mediu, Costel Alexe, le-a spus britanicilor că lucrează la premisa că cifra de 20 de metri este corectă, după ce câţiva ani de când guvernul a respins-o ca fiind falsă, şi a promis o abordare comună din partea tuturor ministerelor guvernamentale pentru salvarea pădurii .

"Toată lumea pierde: pierdem pădurea, pierdem ca cetăţeni, iar bugetul pierde o sumă imensă de bani", a declarat Alexe pentru The Guardian într-un interviu realizat la Bucureşti.

“O nouă politică pe care doreşte să o pună în aplicare, care a fost împinsă de mult timp de activişti ecologici, este să vândă lemn direct ca cherestea, mai degrabă decât actualul sistem antichizat în care companiile licitează pentru secţiuni de pădure. Însă Alexe a făcut un geamăt şi a oftat când a fost întrebat dacă are instrumentele pentru a face o diferenţă reală. Până la urmă, oprirea exploatării ilegale nu înseamnă doar identificarea câtorva şefi criminali. Reţeaua susţine comunităţi întregi, iar oamenii de la fiecare nivel îşi iau singuri tăieturile, de la şefii de silvicultură de stat până la pădurarii locali, chiar până la sătenii săraci cu un cal şi căruţă, care câştigă lemn de foc mai ieftin pentru iarnă”, a mai arătat sursa citată.

Totuşi, nişte modificări s-au produs. De exemplu, luna trecută, Ilie Bucşă a fost sunat la Bucureşti şi i-a fost solicitat să dea dovezi parchetului cu privire la tăierile ilegale. “Prima dată când s-a întâmplat acest lucru, a spus el. Marti, procurorii din nordul Romaniei au anuntat ca au deschis un dosar penal impotriva unui pădurar pentru furtul de cherestea de 2,5 milioane lei (445.000 de lire sterline).

Alţii rămân sceptici că schimbarea reală este pe cale să se producă.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite