FOTO VIDEO Ucrainenii din România votează pentru pace şi pentru Europa: „Ruşii sunt fraţii noştri. Niciodată nu credeam că vom avea război cu ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii ucraineni din Moldova şi nordul Ardealului votează pentru preşedintele Ucrainei la secţia de votare de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ
Cetăţenii ucraineni din Moldova şi nordul Ardealului votează pentru preşedintele Ucrainei la secţia de votare de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ

127 de cetăţeni ucraineni care locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze la secţia amenajată la Consulatul general al Ucrainei la Suceava pentru preşedintele ţării vecine. Pacea şi integrarea în Uniunea Europeană sunt lucrurile pe care ucrainenii din România şi le doresc de la noul preşedinte al ţării.

UPDATE ora 21.00: Petro Poroşenko a obţinut 82,14% dintre voturile din secţia de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava

23 dintre cei 28 de cetăţeni ucraineni care şi-au exprimat opţiunea pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina la secţia de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava au votat pentru independentul Petro Poroşenko, magnatul supranumit „regele ciocolatei”. Alte două voturi au fost acordate Iuliei Timoşenko, independentul Yuriy Boyko a obţinut două voturi iar un vot l-a primit Anatoliy Hrytsenko.

Cetăţenii ucraineni din România îşi pot alege preşedintele la cele două secţii amenajate la Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi la Consulatul General al Ucrainei la Suceava.

La secţia consulară de la Suceava pe lista electorală au fost înscrişti 127 de cetăţeni ucraineni care locuiesc în judeţele din Moldova şi nordul Ardealului. Procesul electoral a început la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00.

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, a votat la prima oră a dimineţii.

„Am votat pentru Ucraina europeană, democratică şi tot ce înseamnă condiţii europene pentru dezvoltarea naţiunii ucrainene, poporului ucrainean şi statul ucrainean. Sper ca fiecare cetăţean să facă o alegere pentru Ucraina democratică, europeană şi pentru un stat cât mai bine pus la punct din punct de vedere economic, cultural”, a precizat Boiechko.

Diplomatul a spus că şi-ar dori ca după aceste alegeri să se încheie şi luptele din estul Ucrainei.

„Situaţia trebuie să fie mai liniştită. Suntem o naţiune, un popor civilizat şi din acest punct de vedere, ca diplomat, sper să fie pace”, a adăugat Vasyl Boiechko.

Nu m-am gândit că vom avea război cu Rusia. Sunt fraţii noştri”

image

Foto

alegeri prezidenţiale Ucraina la Suceava. FOTO

Nadia Boiechko, soţia consulului, spune că şi-ar dori ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.

„Locuiesc deja de mulţi ani în România şi văd cu ochii mei ce înseamnă Uniunea Europeană. Şi poporul ucrainean poate să facă parte din Uniunea Europeană. Cel mai mult îmi doresc să fie pace. Dacă o să fie pace atunci toată lumea va fi bucuroasă. Niciodată nu m-am gândit că vom avea război cu Rusia. Ruşii sunt fraţii noştri, avem aceeaşi religie. Suntem creştini, mergem la biserică şi îl rugăm pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului să fie pace în ţara noastră. Este ceva urât ce se întâmplă acum în Ucraina. Sper ca alegerile prezidenţiale să rezolve această problemă”, a spus Nadia Boiechko.

Vreau să nu mai moară copii nevinovaţi”

alegeri prezidenţiale Ucraina la Suceava. FOTO

De loc din Ostraţia, regiunea Cernăuţi, Lidia Panţîru, este măritată cu un român şi locuişte de şapte ani în Suceava. Femeia spune că a venit la vot pentru o schimbare în bine.

„Am venit să votez să se schimbe ceva în bine în Ucraina. Noi asta ne dorim, ca noi şi copii noştri să trăim mai bine”, a spus Lidia Panţîru.

alegeri prezidenţiale Ucraina la Suceava. FOTO

Acelaşi lucru îşi doreşte şi Tatiana Hapenciuc. Femeia este din Cernăuţi dar locuieşte de câţiva ani în Suceava, unde este căsătorită şi are doi copii.

„Am venit pentru că doresc pentru Ucraina mea numai pace, linişte şi să nu mai moară copii nevinovaţi aşa cum se întâmplă acum. Sper să alegem un preşedinte care ne va îndruma numai spre Europa. Preşedintele trebuie să fie corect, să nu fie corupt, şi să ţină cu oamenii”, a spus Tatiana Hapenciuc.

Studenţii ucraineni din România vor în Uniunea Europeană

alegeri prezidenţiale Ucraina la Suceava. FOTO

Valerii Hrab este din Cernăuţi şi locuieşte în România din 2003. Tânărul a urmat cursurile Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi acum lucrează în Suceava.

„Am aşteptat mult aceste alegeri ca să facem un bine pentru Ucraina. Sper să fie ales un preşedinte bun. Sper să dispară tot răul care s-a făcut până acum şi să nu ma aibă oamenii motiv să iasă în stradă”, a spus Valerii.

alegeri prezidenţiale Ucraina la Suceava. FOTO

Dumitru Gorda, din Cernăuţi, student în primul an la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava spune că a votat pentru un preşedinte care să scoată ţara din dezordine.

„Îmi doresc ca preşedintele Ucrainei să fie un om bun, deştept, care să scoată ţara din dezordine şi să înceapă negocierile cu Uniunea Europeană”, a spus Dumitru Gorda.

Alte ştiri din Suceava:

Europarlamentare 2014. Live text. 579.577 de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la vot în judeţul Suceava

FOTO Accident în lanţ la Suceava, cu doi răniţi şi patru maşini avariate

FOTO Cel mai frumos bărbat din România, un sucevean de 22 de ani, în finala Mr World 2014

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite