FOTO Spitalul început în urmă cu aproape trei decenii, în care se tot pompează bani, nu va fi terminat prea curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Fălticeni a fost început în 1991. FOTO Dănuţ Zuzeac
Spitalul din Fălticeni a fost început în 1991. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ministerul Sănătăţii a alocat Spitalului din Fălticeni, început în anul 1991, încă 11 milioane de lei, bani care nu sunt însă suficienţi pentru ca unitatea medicală să fie terminată. Mai este nevoie de bani pentru achiziţionarea aparaturii medicale şi a mobilierului, precum şi undeva la circa 4,5 milioane de lei pentru o scară exterioară de acces, care să fie folosită în caz de incendiu.

În conturile destinate constucţiei noului Spital Municipal Fălticeni au intrat de la Ministerul Sănătăţii, 11 milioane de lei, dar se pare că nici aceşti bani nu sunt suficienţi pentru finalizarea lucrărilor. Ar mai fi nevoie de bani pentru achiziţionarea aparaturii medicale, dar şi a mobilierului necesar, la toate acestea adăugându-se şi o investiţie de aproximativ 4,5 milioane de lei, bani din care urmează să se construiască o scară exterioară de acces, care să fie folosită în caz de incendiu. În acest ritm, spitalul din Fălticeni nu are cum să fie terminat nici anul acesta.

Lucrările de construire a acestui spital au fost începute în anul 1991 şi trebuiau finalizate în 1995. În acest interval de timp, a fost ridicat doar scheletul clădirii, proiectul fiind abandonat. Odată cu trecerea anilor, legislaţia din domeniul medical s-a schimbat, iar obiectivul a trebuit să fie modificat pentru a corespunde noilor cerinţe din domeniul sanitar şi al situaţiilor de urgenţă.

Când va fi terminat, spitalul din Fălticeni ar urma să aibă undeva la 250 de paturi, săli moderne de operaţie, camere cu sistem de ventilaţie şi grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale şi aparatură de ultimă generaţie şi ar trebuie să deservească o populaţie de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni şi 20 de comune din preajmă.

În anul 2000, autorităţile au anunţat că spitalul din Fălticeni nu va mai primi fonduri deoarece utilitatea lui nu ar fi una atât de mare. Distanţa mică dintre Fălticeni şi Suceava a fost motivul acestei decizii luate la începutul anilor 2000. Totuşi, după 11 ani de zile, în 2011, lucrările au fost reluate. În primul an, administraţia locală nu a reuşit să cheltuiască doar 1,8 milioane de lei din cele 20 alocate de către Ministerul Sănătăţii.

Dacă în 2012, gradul de realizare a lucrărilor la nou spital era de 28%, în prezent a ajuns la peste 95%. Ultima tranşă acordată de către Ministerul Sănătăţii este suficientă pentru ca noul spital din Fălticeni să fie finalizată. Autorităţile au speranţa ca anul următor să poată tăia panglica noii unităţi medicale.

Actualul spital funcţionează cu şase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destnaţia de spital şi au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, şcoli şi grădiniţe. Imobilele în care funcţionează Secţia Dermatovenerice şi cel în care funcţionează Secţia de Obstetrică – Ginecologie şi Secţia Neonatologie sunt revendicate şi retrocedate către proprietarii de fapt, iar spitalul a devenit chiriaş.

Spitalul care asigură în prezent asistenţa medicală pentru populaţia din oraş şi din teritoriul arondat are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populaţiei cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe judeţ. Acest fapt determină o aglomeraţie permanentă a spitalului, aglomeraţie care în condiţiile precare de spitalizare care ţin de imobilele mai sus amintite, constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.

Alte ştiri pe această temă:

Spitalul a cărui construcţie a început la doi ani după Revoluţie. Abia după sfert de veac, ar exista speranţe să fie terminat

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu tractorul de la Salubritate va fi deschisă după ce a scăpat de bacterii în timp record

Vor fi reluate lucrările la un spital început în urmă cu 25 de ani

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite