Fiul de primar care a furat la Evaluarea Naţională dă acum Bacalaureatul. Ce s-a ales de mega-ancheta începută de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: dcnews.ro
FOTO: dcnews.ro

Vara aceasta se împlinesc patru ani de când procurorii DNA Suceava au demarat cercetările în dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională în care este anchetat primarul comunei Salcea, din judeţul Suceava, Ilie Lungu.

În iulie 2016, o profesoară de la şcoala Salcea a anunţat Ministerul Educaţiei că suspectează fraudarea examenului în cazul elevului Ioan Ştefan Lungu, fiul primarului Ilie Lungu.  Elevul obţinuse nota 10 la limba şi literatura română şi 8,83 la matematică. Profesoara a explicat că elevul era mediocru la învăţătură şi nu avea cum să obţină cele mai mari note din comună la examen.

Media cu care fiul primarului din Salcea a terminat cei 4 ani de gimnaziu a fost 7,96. Media sa de admitere în liceu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Primele cercetări demarate de anchetatori au demonstrat că în timpul examenului nu au funcţionat camerele de supraveghere video din sălile de clasă şi că ambele teze ale elevului au fost rescrise şi înlocuite. Ulterior, în faţa probelor fără echivoc, Ministerul Educaţiei a anunţat că a notat cele două teze ale elevului cu nota 1. Astfel că media de admitere la liceu a acestuia a fost modificată. Numai că deşi punctajul a scăzut considerabil, elevul n-a fost mutat la o altă şcoală şi nici măcar într-o altă clasă. Anul acesta, Ioan Ştefan Lungu va fi absolvent al secţia Ştiinţe Sociale de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

Contactat telefonic, directorul unităţii de învăţământ, Ovidiu Arganisciuc, a explicat că-n anul admiterii liceul a rămas cu numeroase locuri neocupate, inclusiv la secţia de Ştiinţe Sociale. Directorul a arătat că elevul Lungu a îndeplinit criteriile de admitere chiar şi cu o medie mai mică.

 Dosarul, încă pe rolul instanţei de judecată

În dosarul anchetat de DNA erau vizate mai multe persoane. Directorul şcolii de la acea vreme, Cătălin Huţu a încheiat un acord de recunoştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a explicat cum s-au petrecut faptele.

Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că primarul Ilie Lungu i-ar fi promis profesorului Gîză că îi va da 1.000 de lei şi sprijin politic pentru ca soţia lui Cătălin Huţu să fie numită în funcţia de director adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, dacă îi convinge pe directorii Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să fraudeze examenul de Evaluare Naţională susţinut de fiul său. 

Ilie Lungu şi Mihai Gîză ar fi convenit ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărţită în trei, respectiv câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de inculpatul Gîză Mihai pentru sprijinul acordat.

O altă persoană care a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei este Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni. Ea a avut un rol în ceea ce priveşte înlocuirea tezelor.

A treia persoană care a mers pe procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei este inspectorul Marius Grigoraş.

 Primarul Ilie Lungu nu şi-a recunoscut vinovăţia. Procesul său este pe rolul Tribunalului Suceava.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite