După încurcate bătălii politice şi juridice, Spitalul din Rădăuţi s-a trezit cu doi manageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Rădăuţi are în acest moment doi manageri. FOTO Adevărul
Spitalul din Rădăuţi are în acest moment doi manageri. FOTO Adevărul

Dorin Ţibeică a câştigat în instanţă dreptul de a se întoarce pe postul de manager al Spitalului din Rădăuţi, după ce în urmă cu un an a fost demis de Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului. Între timp, Dorin Robu a fost numit în funcţia de manager interimar pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 21 octombrie 2015, astfel că spitalul din Rădăuţi s-a ales cu doi manageri.

Fostul manager al Spitalului Municipal “Sfinţii Cosma şi Damian” din Rădăuţi, Dorin Ţibeică, a fost demis, pe data de 11 noiembrie 2014, de către conducerea Primăriei Rădăuţi de la acea vreme, reprezentată de Tiberiu Maerean, viceprimar cu atribuţii de primar. Dorin Ţibeică era cunoscut prin Rădăuţi ca un apropiat al fostului primar Aurel Olărean. 

Tiberiu Maerean a decis atunci demiterea din funcţie a lui Dorin Ţibeică, “constantând faptul că în conformitate cu prevederile articolului 17 din Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 142/2014 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii am dispus ca începând din data de 11 noiembrie 2014, domnul inginer Ţibeică Dorin să fie revocat din funcţia de manager al Spitalului municipal <<Sfinţii Doctori Cosma şi Damian>> din Rădăuţi, deoarece nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de articolul 17 din legea sus-amintită, potrivit căruia <managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat al managerului persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învătământ superior medical, economico-financiar sau juridică”, a explicat Tiberiu Maerean la acea dată şi a mai completat că nu a analizat indicatorii de performanţă ai fostului manager, doar că a pus în aplicare prevederile legale.

Fostul manager, Dorin Ţibeică, nu a considerat însă că au fost respectate prevederile legale din moment ce el promovase un concurs şi avea un mandat pentru o perioadă de trei ani. El a contestat în instanţă decizia conducerii Primăriei de la acea vreme şi a depus în acest sens o contestaţie la Judecătoria Rădăuţi în luna decembrie a anului trecut.

Judecătoria Rădăuţi a transmis dosarul spre competentă soluţionare Tribunalului Suceava, instituţie care i-a respins cererea de anulare a dispoziţiei nr. 1032/10.11.2014 şi a dispoziţiei nr. 1033/10.11.2014 emise de Instituţia Primarului Municipiului Rădăuţi. Fostul manager Dorin Ţibeică nu a acceptat însă această decizie şi a făcut contestaţie la Curtea de Apel Suceava, decizia finală şi definitivă fiind în favoarea sa.

Astfel, pe data de 5 noiembrie, viceprimarul cu atribuţii de primar Bogdan Loghin a dat o dispoziţie, în urma hotărârii Curţii de Apel, de reintegrare pe funcţia de manager a lui Dorin Tibeică doar că tot în data de 5 noiembrie s-a întrunit şi Consiliul de Administraţie al Spitalului Rădăuţi care a votat menţinerea în funcţia de conducere a lui Dorin Robu.

Acesta din urmă a fost numit în funcţia de manager, încă de anul trecut, după demiterea lui Dorin Ţibeică, iar după o lipsă de aproape jumătate de an, din cauza problemelor administrative cu care s-a confruntat municipiul Rădăuţi, viceprimarul cu atribuţii de primar Bogdan Loghin l-a numit în funcţia de manager interimar pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 21 octombrie 2015. Aşa se face că de două săptămâni cei doi, Dorin Ţibeică şi Dorin Robu, trag cu dinţii de acest post, spitalul având acum practic doi manageri.

Totuşi, Dorin Ţibeică are o hotărâre judecătorească care îi permite reintegrarea pe funcţie şi încasarea sumei de peste 100.000 de lei, sumă ce reprezintă valoarea salariilor din ultimul an, perioadă în care acesta a fost demis ilegal, conform deciziei instanţei.

Alte ştiri pe această temă:

Situaţia critică din Rădăuţi poate lăsa spitalul municipal fără conducere

Caz fără precedent în România: primar arestat, consiliu local dizolvat, secretar lipsă. Oraşul Rădăuţi nu mai poate fi condus

Municipiul Rădăuţi ar putea rămâne de izbelişte încă un an de zile. Guvernul a ratat termenul de organizare a alegerilor parţiale

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite