Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş, un pas înainte spre punerea în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aristide Maxim a apreciat deschiderea la dialog a preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur
Aristide Maxim a apreciat deschiderea la dialog a preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur

Gospodarili din satele Mestecăniş şi Valea Putnei din comuna suceveană Pojorâta au primit garanţii de la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, că nu vor fi afectate proprietăţile din zonă de funcţionarea depozitului ecologic.

Aristide Maxim, reprezentantul gospodarilor din satele Mestecăniş şi Valea Putnei din comuna Pojorâta, unde s-a construit şi este în fază de finalizare depozitul de deşeuri reclamat ca fiind nepotrivit amplasat a apreciat, a prezentat concluziile la care a ajuns după discuţiile purtate cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a fost în zonă.

Liderul cetăţenilor din Valea Putnei şi Mestecăniş, Aristide Maxim, care s-a împotrivit timp de mai mulţi ani deschiderii gropii de deşeuri de pe dealul Mestecănişului, a apreciat deschiderea către dialog a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru deblocarea proiectului şi finalizarea lucrărilor la depozitul de deşeuri de la Pojorâta care au ajuns la un grad de execuţie de 97%.

Aristide Maxim a explicat că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a fost pe şantierul noului depozit de la Mestecăniş – chiar la faţa locului, să discute cu factorii responsabili şi cu localnicii despre investiţia componentă a sistemului integrat de management al deşeurilor subliniind că fosta administraţie judeţeană nu a făcut niciodată acest lucru.

El a relatat că în perioada 2012-2016 a fost doar o singură tentativă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, de a veni la Pojorâta să discute cu localnicii nemulţumiţi de amplasamentul depozitului ecologic, tentativă care însă nu s-a mai concretizat.

„Datorită transparenţei şi dorinţei de comunicare a domnului preşedinte Flutur s-a ajuns la un dialog cu noi pentru a clarifica odată situaţia de pe Mestecăniş care a plutit într-o ambiguitate ani de zile. Vreau să punctez aici faptul că în perioada premergătoare am fost ignoraţi total de autorităţile locale mai ales de cele de la Pojorîta, dar şi de cele judeţene din perioada 2012-2016 iar semnalul de alarmă tras de noi pentru acel amplasament greşit ales de comisia de atunci nu a fost luat în seamă”, a declarat Aristide Maxim.

Reprezentantul localnicilor din Valea Putnei a precizat că dialogul cu autorităţile va continua şi că oamenii vor garanţii care să elimine temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte.

„Vom continua dialogul, vom continua căutarea celor mai bune soluţii şi vom încerca să facem să funcţionăm până la urmă într-o societate mai bună, mai curată. Suntem puşi în faţa faptului împlinit. Trebuie să acceptăm situaţia ca atare şi să vedem ce se mai poate repara din prostia făcută. Pentru că e o mare prostie să pui depozitul de deşeuri într-o zonă cu potenţial turistic, cu peisaje nemaipomenite. Depozitul trebuia pus într-un loc ferit şi la o distanţă de minim 1.000 de metri de locuinţe.

De obicei aceste depozite nu se pun în vârful căciulii, se pun undeva mai jos, pitite într-o vale. E dureros că am ajuns acum în situaţia să negociem în pierdere motivat de faptul că depozitul e făcut în procent de 97% şi că trebuie pus în funcţiune. E adevărat că şi deşeurile trebuie puse undeva. Asta ne obligă să continuăm să scoatem maximum din problema asta pentru că în primul rând asemenea lucruri să nu se mai întâmple în alte părţi şi în al doilea rând să ne protejăm viaţa noastră care e acolo”, a mai spus Maxim.

Alte ştiri pe această temă:

Dedesubturile unei investiţii aberante cu bani europeni: cum a ajuns o groapă de gunoi din vârful muntelui la un pas să falimenteze un întreg judeţ

Groapa de gunoi din vârful muntelui care poate falimenta un judeţ. Paguba uriaşă cauzată de cea mai mare aberaţie din România cu fonduri UE

Cine este săteanul care a stopat cea mai mare aberaţie cu fonduri UE din România: groapa de gunoi din vârful muntelui

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. Consiliul Judeţean Suceava riscă să înapoieze Uniunii Europene toţi banii investiţi

FOTO VIDEO Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

Groapă de gunoi în vârful muntelui. Pasul Mestecăniş, poarta de intrare către mănăstirile Bucovinei, sluţit pe şase hectare pentru un depozit de deşeuri

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite