Cum vrea Gheorghe Flutur să ascundă de ochii lumii groapa de gunoi construită în vârf de munte: o împrejmuieşte cu puieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, doreşte să împrejmuiască groapa de gunoi din vârful Mestecăniş cu puieţi de tisă de talie mare, pentru ca trecătorii să nu poate observa că nouă hectare de teren au fost defrişate pentru a face loc unui depozit ecologic de deşeuri menajere.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, doreşte să împrejmuiască groapa de gunoi de pe vârful Mestecăniş cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare. Prin acest demers, Flutur vrea să planteze aceşti puieţi pentru a „rezolva problema impactului vizual” pe care îl are respectiva groapa de gunoi asupra celor ce tranzitează DN 17 şi văd cu o bucată mare de teren a fost defrişată în vârf de munte pentru a amenaja un depozit de deşeuri menajere.

Groapa de gunoi construită la Pojorâta, în vârful Mestecăniş, în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat la Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava va fi împrejmuită cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că doreşte să împădurească zona respectivă cu puieţi de talie mare pentru ca participanţii la trafic de tranzitează DN17, artera ce leagă Moldova de Ardeal, să nu le sară în ochi groapa de gunoi amplasată total neinspirat în vârf de munte. Flutur vrea să rezolve astfel „problema impactului vizual” a gropii de gunoi asupra trecătorilor.

În urmă cu aproape două luni de zile, Consiliul Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Pe acest teren s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început. Decizia magistraţilor clujeni este definitivă.

Locuitorii din Pojorâta, prin vocea reprezentantului Aristide Maxim, vor acţiona din nou în instanţă hotărârea de Consiliu Local prin care cele nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi de la Pojorâta au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Aristide Maxim a precizat că hotărârea luată în urmă cu o lună de zile este identică cu cea din 9 august 2010.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, construită în proporţie de 99,7%, în care s-au investit peste 27 de milioane de lei, va putea fi terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect.

Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Firmele Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului au fost cele ce au semnat cu CJ Suceava un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi.

Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Alte ştiri pe această temă:

Epopeea Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş continuă: localnicii din Pojorâta reclamă faptul că autorităţile nu respectă o decizie a unei instanţe

Cea mai mare aberaţie pe bani europeni făcută în România va fi dată în funcţiune. „Au făcut ceva unic în lume”

Groapa de gunoi din vârful muntelui care poate falimenta un judeţ. Paguba uriaşă cauzată de cea mai mare aberaţie din România cu fonduri UE

Cine este săteanul care a stopat cea mai mare aberaţie cu fonduri UE din România: groapa de gunoi din vârful muntelui

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. Consiliul Judeţean Suceava riscă să înapoieze Uniunii Europene toţi banii investiţi

FOTO VIDEO Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

Groapă de gunoi în vârful muntelui. Pasul Mestecăniş, poarta de intrare către mănăstirile Bucovinei, sluţit pe şase hectare pentru un depozit de deşeuri

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite