Cum să arunci bani publici pe aparatură la suprapreţ: Primăria Fălticeni a plătit de 4 ori mai mult pe nişte copiatoare care costau 40.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Fălticeni. FOTO Dănuţ Zuzeac
Primăria Fălticeni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Curtea de Conturi a României a confirmat recent, într-un raport de audit financiar, nereguli la Primăria Fălticeni (judeţul Suceava): în 2014, au fost închiriate mai multe copiatoare la un preţ mult mai mare decât dacă respectivele aparate ar fi fost cumpărate la second hand.

Societatea comercială vizată de verificările Curţii de Conturi – Camera de Conturi Suceava este SC PDE Print Rent SRL Buzău. Potrivit raportului Curţii de Conturi, s-a constatat că Primăria Fălticeni a încheiat un contract de prestări servicii, la data de 23 mai 2014, cu SC PDE Print Rent SRL. Obiectul contractului îl constituia prestarea de servicii de închiriere copiatoare/multifuncţionale Konica Minolta/Oce. Predarea echipamentelor s-a efectuat în baza unui proces de punere în funcţiune a acestora.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că aceste echipamente nu sunt noi, fapt ce reiese din numărul de copii înregistrate în memoria aparatelor la momentul predării către beneficiar. De menţionat că prestatorul a avut obligaţia de a furniza orice consumabil şi/sau piesă de schimb necesare funcţionării aparatului, de a suporta orice cheltuieli legate de întreţinerea acestora, de a furniza hârtia A4 necesară realizării de printuri şi/sau copii. Valoarea contractului pentru toate copiatoarele multifuncţionalele predate a fost de 134.000 de lei, la care s-a adăugat 32.160 lei TVA.

Raportul Curţii de Conturi scoate în evidenţă faptul că au fost livrate către Primăria Fălticeni spre folosinţă un număr de 15 copiatoare, iar două dintre aceste unităţi nu erau funcţionale, acestea fiind livrate pentru furnizarea de piese de schimb pentru celelalte copiatoare. De asemenea, Curtea de Conturi a apreciat că serviciile prestate de SC PDE Print Rent SRL Buzău au avut un preţ foarte ridicat, de 40 de euro pentru o oră de intervenţie.

Ce spune primarul

Inspectorii Curţii de Conturi au mai menţionat că respectivele copiatoare închiriate de Primăria Fălticeni cu suma de 134.000 de lei ar fi putut fi cumpărate de pe piaţa liberă, în regim second hand, cu suma de 39.398 lei cu TVA inclus. „Problema este veche, din anul 2014. Informaţiile pe care le-aţi primit sunt eronate şi prezentate tendenţios, pentru că au mai fost tot felul de discuţii, soluţii, rezolvări“, a declarat primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman (PSD), edil şi în perioada în care s-a semnat contractul. Coman a precizat că problema ar fi fost rezolvată între timp, refuzând să explice în ce fel. Acesta este cel de-al patrulea contract semnat între firma SC PDE Print Rent SRL şi Primăria Fălticeni în perioada 2013-2015. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Alte ştiri pe această temă:

Bani publici tocaţi pe o broşură turistică plină de greşeli: cum a ajuns Mănăstirea Bogdana să arate ca Putna

Mobilă de lux din bani publici pentru un primar de la Galaţi. Numai biroul a fost 48.000 de lei, iar scaunul 8.000 de lei

Cum a cumpărat statul român cel mai scump sediu din Bacău, la un preţ de peste 2.100 de euro pe metru pătrat

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite