Mobilă de lux din bani publici pentru un primar de la Galaţi. Numai biroul a fost 48.000 de lei, iar scaunul 8.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care s-a produs dezmăţul administrativ de la Tecuci. FOTO Costel Crângan
Clădirea în care s-a produs dezmăţul administrativ de la Tecuci. FOTO Costel Crângan

Pentru ca dezmăţul administrativ să fie complet, edilul de la Tecuci, între timp căzut din funcţie în urma pierderii alegerilor, a cumpărat şi candelabre de 6.000 de lei bucata şi jaluzele de 55.000 de lei pentru biroul lui, al viceprimarului şi pentru sala de protocol. Obiectele vor fi vândute de actualul primar după ce Curtea de Conturi a constatat că achiziţia este ilegală.

Scandal monstru la Primăria din oraşul Tecuci, după ce actualul primar PSD îl acuză pe fostul primar PNL că a făcut achiziţii aberante şi a irosit banii contribuabililor.

Dezvăluirile au fost făcute cu prilejul unei conferinţe de presă organizată de noul primar al Tecuciului, Cătălin Hurdubae (PSD), care a ţinut neapărat să arate ce cheltuieli fără cap a făcut predecesorul lui, liberalul Daniel Gerhardt Ţuchel.

Trebuie spus că există mai multe raporate ale Curţii de Conturi care stabilesc recuperarea a zeci de prejudicii create prin decizii ale fostului primar considerate  ca fiind ilegale de către inspectorii care au făcut controalele.

Printre numeroasele achiziţii imputabile lui Daniel Gerhardt Ţuchel (vom reveni, în articole viitoare, asupra tuturor bazaconiilor administrative de la Tecuci) se numără şi cheltuirea a 845.000 de lei (circa 180.000 de euro) pentru amenajarea unei clădiri în care urma să mute biroul lui, pe cel al viceprimarului şi pe cel al secretarului Consiliului local.

Deşi nu pare o sumă exagerat de mare pentru renovarea unei clădiri, trebuie spus că, de fapt, imobilul amintit nu a fost amenajat decât pe interior (incluzând şi achiziţionarea de mobilier), iar partea grea, adică renovarea exteriorului şi înlocuirea acoperişului, de-abia acum urma, pe o sumă cel puţin egală cu cea cheltuită pentru interior.

Scandalul declanşat de investiţia în acestă clădire (aflată între Primărie şi Casa de Cultură; acolo a funcţionat Administraţia Financiară şi, mai înainte, liceul de fete Tache şi Elena Atanasiu) este legat în special de preţurile exorbitante la care au fost cumpărate o serie de piese de mobilier şi de decoraţiuni interioare.

Amenajarea biroului primarului a costat cât un apartament

Potrivit primarului Cătălin Hurdubae, achiziţiile (făcute se pare fără aprobarea Consiliului Local) întrec orice imaginaţie în materie de preţ de lux. Astfel, doar biroul (în fapt o masă de doi metri pe un metru), cumpărat de la o firmă din Târgu Secuiesc (Mahakri SRL), la care urma să stea Ţuchel, a costat, cu tot cu TVA, 48.000 de lei. 

Ce-i drept, piesa de mobilier este din lemn masiv şi furniruită cu nuc, plus că are şi blazonul primăriei tecucene sculptat pe partea din faţă, însă preţul este şocant de mare. Potrivit ofertelor solicitate de „Adevărul” de la o serie de firme din Galaţi şi Brăila, birourile similare, din lemn masiv şi la aceleaşi dimensiuni, se vând cu între 4.000 şi 5.000 de lei, adică de 10-12 ori mai ieftin.

Biroul de 48.000 de lei al fostului primar Ţuchel FOTO ziarulzona.ro

Biroul de 48.000 de lei al fostului primar Ţuchel FOTO ziarulzona.ro

Şi scaunul primarului, făcut la comandă de aceeaşi firmă din Târgu Secuiesc, are un preţ incredibil: potrivit documentelor a costat 1.470 de euro. Adică, în conversie valutară, plus TVA, nu mai puţin de 8.000 de lei.

Lor li de adaugă un corp folosit ca şi cuier închis (dulap de haine) care, în ciuda dimensiunilor modeste – un metru şi 10 centimetri pe 40 de centimetri) a costat 2.300 de euro, adică, cu tot cu TVA şi transformat în monedă naţională, circa 12.800 de lei.

Restul amenajărilor interioare din biroul primarului (incluzând zugrăvelile, tapetul, parchetul, jaluzelele, feroneria, covovorul, candelabrul samd, depăşesc 40.000 de lei, ceea ce duce costul total la aproape 110.000 lei, cam cât un apartament cu două camere la Tecuci.

Secretara CL, birou de 16.500 de lei

Nici secretara Consiliului Local Tecuci, Iuliana Staicu, n-a fost lăsată mai prejos, căci i s-a cumpărat un birou de 2.950 de euro, fără TVA. Cu tot cu taxă, ajunge la 16.500 de lei, cam cât cheltuie o familie medie pentru a mobila integral un apartament cu două camere.

În paranteză fie spus, biroul respectiv nici nu e cine ştie ce. Nu are piese sculptate sau alte „aroganţe” făcute manual, ci este lucrat integral mecanic, iar produsele similare costă, pe piaţă, unde va între 3.000 şi 4.000 de lei.

Biroul de 12.800 de lei al secretarei CL Tecuci FOTO ziarulzona.ro

Biroul de 16.500 de lei al secretarei CL Tecuci FOTO ziarulzona.ro

Şi biroul viceprimarului a costat o mică avere, respectiv aproximativ 11.000 de lei, în vreme ce lustra din biroul ce urma să fie ocupat de Daniel Gerhard Ţuchel a fost cumpărată cu 6.000 de lei, iar jaluzelele pentru imobil (o sală de protocol şi trei birouri) au făcut 55.000 de lei, fiind luate fără licitaţie.

Lustra de 6.000 de lei din biroul primarului. FOTO ziarulzona.ro

Lustra de 6.000 de lei din biroul primarului. FOTO ziarulzona.ro

Mobila va fi vândută la licitaţie pentru recuperarea prejudiciului

Actualul primar al Tecuciului, Cătălin Hurdubae, spune că nu are altă soluţie decât să vândă mobila de lux.

„Tot mobilierul trebuie scos la licitaţie. Există în acest sens o dispoziţie din partea Camerei de Conturi. O să trebuiască să ne recuperăm prejudiciul. Camera de Conturi a considerat că toate aceste cheltuieli nu au fost făcute corect. O să facem şi un audit intern, să vedem dacă a existat un proiect, să vedem dacă au existat autorizaţii de construcţii; e vorba totuşi de o clădire istorică, o clădire de patrimoniu”, a declarat Hurdubae.

Cătălin Hurdubae

Cătălin Hurdubae, primarul actual al Tecuciului. FOTO protecuci.ro

Fostul primar spune că totul s-a făcut legal

În replică, fostul primar Daniel Gerhardt Ţuchel a declarat că toate achiziţiile pentru amenjarea sediului primăriei s-au făcut legal şi că acuzaţiile care i se aduc fac parte dintr-un plan de discreditare.

„Achiziţiile s-au făcut cu aprobarea Consiliului Local şi sunt legale. Domnul Hurdubae nu a mai lucrat în administraţie, nu are expertiză”, a declarat Ţuchel.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite