Cum a reușit un spital din România să-și îmbunătățească performanțele cu ajutorul inteligenței artificiale

0
Publicat:

Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava apelează de câteva luni la aplicația de Inteligență Artificială StrokeViewer, propusă de firma Nicolab, iar rezultatul este spectaculos: a fost scurtat semnificativ timpul până la inițierea tratamentului în cazul atacului vascular cerebral.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Informația a fost transmisă de unitatea medicală pe 25 septembrie, printr-un comunicat de presă în care se precizează că această aplicație IA este un real câștig deoarece „facilitează și ușurează transmiterea în siguranță a imaginilor computer tomograf, analiza acestora pentru un diagnostic rapid și trimiterea de urgență a pacienților eligibili la SCJU Suceava pentru tratament endovascular”.

„La acest moment, utilizarea aplicației în cadrul SCJU Suceava a dus la reducerea, în medie, cu 30 minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular”, a precizat dr. Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean.

Acesta a mai transmis că prezentarea acestor rezultate s-a făcut și în cadrul conferinței „Rolul inteligenței artificiale în echipa multidisciplinară de tratament AVC acut (STROKE)”, care a avut loc zilele trecute în unitatea medicală. La eveniment au participat echipele medicale implicate în tratamentul accidentului vascular ischemic acut (STROKE) din regiunea de nord a Moldovei, precum și firmele partenere - Philips România, Dacorum și Nicolab.

Au asistat la eveniment, fizic sau online,  echipele neurolog-radiolog din spitalele care deja transferă pacienți pentru tratamentul AVC la Suceava, respectiv Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Spitalul Clinic Județean Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal Rădăuți, dar și din cele care și-au arătat deschiderea spre colaborare: Spitalul Județean Bacău, Spitalul Municipal Moinești, Spitalul Municipal Onești, Spitalul Municipal Roman.

Cu ocazia evenimentului, prof. dr. Cristina Tiu, coordonatorul național al AP-AVC, care a prezentat situația la zi a tratamentului accidentului vascular în România, atât prin tromboliza intravenoasă, cât și prin tratament endovascular.

Medicul Dan Teodorovici, a declarat că în cadrul discuțiilor s-au analizat variantele de colaborare și posibilitățile individuale ale echipelor din spitalele care trimit pacienți cu AVC la Suceava, „pentru a putea eficientiza timpii de transfer al pacienților”.

Echipa secției Neurologie, condusă de medicul-șef dr. Daniela Neagu și dr. Tatiana Bardan, coordonatoarea locală a programului AP AVC, a stabilit și a transmis „pașii obligatorii pe care colegii neurologi îi au de urmat local, iar echipa compartimentului de radiologie intervențională și-a exprimat disponibilitatea 24 de ore din 24 de ore de a trata pacienții eligibili”.

„Capacitatea de a asigura permanența serviciului 24 de ore din 24, 7 zile din 7, datorită resursei umane, dar și a achiziționării materialelor necesare permanent consolidează rolul regional al Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, singurul din Moldova inclus în acțiunea prioritară de tratament al accidentului vascular ischemic acut (AP-AVC) pentru tratamentul endovascular prin metode de neuroradiologie intervențională, dintre cele 9 centre de tratament modern AVC la nivel național”, a declarat dr. Mihai Crețeanu, medicul-șef al Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite