Doar unu din trei români cu diabet știe că are boala. Medic: „Să nu ne fie frică de diagnostic!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre diabet zaharat, statisticile înregistrate la nivel național sunt îngrijorătoare. Cifrele arată că peste 11% din populația României suferă de această boală, iar mulți pacienți nici măcar nu sunt conștienți de existența ei.

Diabet Zaharat SURSĂ Arhiva Adevărul
Diabet Zaharat SURSĂ Arhiva Adevărul

Cadrele medicale vorbesc despre un fenomen îngrijorător, la care s-a ajuns din cauza mai multor factori ce conduc, treptat, la îmbolnăvire.

Statistica la nivel național, îngrijorătoare

Conform medicilor specialiști, faptul că mulți români nu cunosc că se confruntă cu o boală este îngrijorător. Prevenția, susțin aceștia, este singura metodă prin care putem să ne ferim de îmbolnăvire.

,,Avem date de acum vechi, este vorba despre studiul Predator, încheiat în 2015, făcut de Societatea Română de Diabet. Conform acestor date, 11.6% din populația acestei țări are diabet zaharat. Studiul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ de persoane, aproximativ 3000, din 101 centre din țara noastră, cu vârstă între 20 și 79 de ani. Astfel, s-a aflat că dintre cei 11.6% care au diabet, numai unu din trei știe că are, doi fiind nediagnosticați", precizează dr. Ingrid Georgiana Gall, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Românii, fricoși când vine vorba de analize

Medicul ieșean îi încurajează pe români să își facă analizele periodic, pentru a se asigura că starea lor de sănătate este una bună. Totodată, diagnosticarea rapidă a diabetului poate conduce la remisiunea bolii, susțin specialiștii.

,,Vreau să vă încurajez, să nu vă fie frică, să faceți controalele anuale. Trebuie să prevenim, să nu ascundem, să nu ne fie frică de diagnostic pentru că nu mai suntem copii. Nu putem să nu intervenim la un moment oportun, când putem face ceva. Diabetul, boală cronică, dar sunt studii care arată că dacă se intervine precoce, în stadiu de prediabet sau în primii ani de boală, de diabet zaharat tip ll, cu stil de viață sănătos, scădere în greutate, undeva până la 15% din greutatea de bază, există șanse mari să determine remisiunea bolii", adaugă medicul ieșean.

Care sunt factorii de risc

Conform medicilor, există o serie importantă de factori care pot conduce la apariția diabetului zaharat.

,,Diabetul de tip ll are mai mulți factori de risc. Dacă avem un părinte cu diabet, avem risc cu 25% mai mare să dezvoltăm această boală. Studiul Predator spune că 80% din populația României are nivel anormal de grăsimi în sânge. Obezitatea, stresul, sedentarismul sau fumatul sunt alt factori de risc. Totodată, vârsta de diagnostic a scăzut foarte mult din cauza stilului de viață pe care îl adoptăm. Petrecem mult timp la serviciu, stăm foarte mult jos și nu ne mai mișcăm", încheie dr. Ingrid Georgiana Gall.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite