Ce pot face românii pentru reducerea facturilor la gaz şi electricitate. Soluţiile unui profesor universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Până la concretizarea măsurilor de micşorare a facturilor anunţate de Guvern, profesorul universitar Radu Pentiuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a explicat pentru „Adevărul” ce pot face consumatorii casnici pentru a diminua consumul de gaz şi electricitate în perioada iernii.

Prof.univ.dr.ing. Radu Pentiuc a explicat că există o serie de soluţii practice pentru a diminua consumul de gaz şi de energie electrică în perioada iernii.

În primul rând, contează dacă şi cum este izolată locuinţa. Universitarul a spus că o cantitate semnificativă de căldură, între 15 şi 30%, se poate pierde dacă uşile nu sunt conforme, dacă geamurile nu se închid corespunzător sau dacă pereţii şi acoperişul nu sunt izolaţi ca la carte.

Utilizarea maşinii de spălat trebuie să se facă la capacitate maximă, în timp ce atunci când consumatorul foloseşte filtrul de cafea sau încălzeşte apă trebuie să ţină cont de cât consumă pentru a nu fi nevoit să arunce surplusul.

Desigur, contează şi calitatea echipamentelor casnice. Profesorul spune că, deşi mai scumpe, echipamentele care fac parte dintr-o clasă energetică superioară îşi amortizează costurile suplimentare în timp.

„Nu poziţionaţi frigiderul într-un loc călduros. Cât mai departe de sursa termică, de aragaz, de calorifer. Randamentul frigiderului va fi mai bun dacă va fi într-un loc mai răcoros. Atenţie să nu stea prea aproape de perete, ca să poată fi ventilat în partea din spate a radiatorului”,  precizat sursa citată.

Cu privire la sursele de lumină, Radu Pentiuc recomandă led-urile cu putere de patru sau chiar cinci ori mai mică decât cele cu incandescenţă.

„Putem folosi lămpi cu temperatura de culoare neutră a căror lumină este apropiată de lumina naturală”, a mai spus universitarul.  

Chiar dacă este iarnă, casa trebuie aerisită. Odată cu deschiderea geamurilor, închideţi termostatul caloriferelor pentru a nu forţa centrala termică să compenseze răceala de afară, mai sfătuieşte universitarul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şofer filmat în timp ce trece în viteză peste „zebra” unde o educatoare încerca să-i treacă pe copii în siguranţă | VIDEO

Fostul patron al FC Braşov, Ioan Neculaie, se întoarce după gratii

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite