Căminul clandestin de bătrâni administrat de un preot, în care şi-a pus capăt zilelor un bărbat, şi-a închis porţile

0
0
Azilul din Valea Putnei. FOTO www.stirisuceava.net
Azilul din Valea Putnei. FOTO www.stirisuceava.net

Toţi bătrânii de la azilul din Valea Putnei au fost preluaţi de rude sau mutaţi în alte centre de bătrâni ce funcţionează în Suceava şi Rădăuţi, după ce acesta cămin ce funcţiona ilegal a fost închis. Centrul din Valea Putnei a intrat în atenţia autorităţilor după ce un bărbat de 56 de ani, care locuia la acest cămin administrat de preotul Constantin Corneliu Luca, s-a sinucis, aruncându-se de la mansarda stabilimentului.

După ce o sinucidere incredibilă a ieşit la iveală la aproape două săptămâni de la producerea ei, când un bărbat care locuia la un centru clandestin de bătrâni din Valea Putnei, comuna Pojorâta, judeţul Suceava, s-a aruncat în cap de la mansarda imobilului, toţi bătrânii care locuiau acolo au dispărut peste noapte.

În timp ce administratorul centrului, preotul Corneliu Constantin Luca, afirmă că bătrânii au fost preluaţi de către aparţinători, oameni din zonă povestesc că cei mai mulţi dintre bătrâni au fost transferaţi la azile private din Suceava şi Rădăuţi.

La data de 1 ianuarie 2018, pe la ora 16.00, Ovidiu B., în vârstă de 56 de ani, din comuna suceveană Iacobeni, a fost găsit decedat în curtea Centrului Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei – Pojorâta. Acesta era instituţionalizat în centru de aproximativ cinci luni de zile, la cererea lui. El a fost găsit de un angajat al centrului care a presupus că bărbatul ar fi suferit un atac cerebral şi a sunat la 112.

Medicii deplasaţi la faţa locului au constatat că Ovidiu Bălan a decedat în urma leziunilor suferite ca urmare a unei căzături de la înălţime. Poliţiştii veniţi şi ei la centrul din Valea Putnei au concluzionat că pe fondul depresiei, bărbatul a urcat în mansarda căminului şi s-a aruncat, murind din cauza rănilor suferite.

Ancheta a scos la iveală faptul că centrul de bătrâni de la Valea Putnei nu avea niciun fel de autorizaţie din partea vreunei instituţii abilitate a statului. Acolo erau, până zilele trecute, instituţionalizate 17 persoane vârstnice, ale căror pensii erau direcţionate în schimbul întreţinerii lor către administratorul căminului, preotul Corneliu Constantin Luca, care s-a arătat nemulţumit de faptul că nu poate încasa decât 70% din cuantumul pensiilor bătrânilor. Acesta a închis centrul, la scurt timp după izbucnirea scandalului.

Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” a fost inaugurat la Valea Putnei, comuna Pojorâta, în toamna anului 2011. De atunci şi până în prezent, acest cămin privat de bătrâni a funcţionat ilegal, fără să fi avut vreo autorizaţie de funcţionare.

În luna iulie a anului trecut, o echipă mixtă cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Ur­genţă, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare au scos la iveală mai multe nereguli pentru care administratorul a fost amendat.

„Am fost informaţi de la medicul de familie din zonă, care se ocupa şi de bătrânii de la Centrul din Valea Putnei, că acest centru s-a închis şi am vrut să verificăm ce s-a întâmplat acolo. Am fostla Azilul <<Vasile cel Mare>> şi am găsit lacătul pe uşă. Contactat telefonic, preotul Luca ne-a informat că şi-a încheiat activitatea şi a informat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului că nu mai desfăşoară niciun fel de activitate de asistenţă socială”, a declarat medicul Dinu Sădean, inspector şef al Serviciului Control în Sănătate Publică, în cadrul DSP Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Preotul care administrează de şase ani un centru clandestin de bătrâni face parte din ATOP Suceava, unde este coleg cu şefii de la Poliţie, ISU şi Jandarmerie

Sinucidere ţinută la secret într-un centru de bătrâni deschis clandestin. Preotul-administrator: „Nu pot să iau mai mult de 70% din pensii. Îi ţin aproape degeaba“

Situaţia incertă a celor patru centre pentru bătrâni din Teleorman, dezbătută cu autorităţile judeţene

Mai multe - Suceava

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite