Cadourile exotice, căutate de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O vânzătoare din Bazar prezintă unul dintre suvenirurile cu priză la suceveni
O vânzătoare din Bazar prezintă unul dintre suvenirurile cu priză la suceveni

Sucevenii vor să-i surprindă pe cei dragi cu idei originale. Darurile tradiţionale sau jucăriile din pluş „cuminţi“ sunt date uitării în preajma Crăciunului. Vânzătorii dau bine măştile cu monştri sau papucii de casă cu gheare de lup.

Comercianţii de suveniruri spun că preferinţele sucevenilor în privinţa cadourilor de Sărbători s-au schimbat semnificativ faţă de anii trecuţi.
Tot mai mulţi cumpărători caută să le cumpere apropiaţilor daruri care să provoace un şoc la prima vedere. Jucăriile de pluş, cărţile, hainele sau bibelouri sunt mai puţin căutate. În schimb, părinţii, în special, nu pot rezista rugăminţilor celor mici şi le cumpără măşti cu monştri, extratereştri sau diavoli. În general, copiii se arată încântaţi de personaje fantastice hidoase, dar cu puteri supranaturale.


Tinerii confecţionează singuri cadouri


O bijuterie oferită unei domnişoare nu mai are farmecul de altădată, cred cei mai mulţi adolescenţi. Aceştia tind spre moda „emo“ sau spre obiecte încadrate la capitolul „feng shui“.


„O să-i ofer prietenei mele de Crăciun o pereche de papuci de casă în formă de viking. Aşa ai impresia că eşti încălţat cu o jucărie şi ţin şi cald. Vreau să găsesc o pereche până sub genunchi, cu un viking în picioare“, spune Ionuţ Carpov, student. O pereche de astfel de papucei ajunge la 20 de lei pe tarabele din oraş. „Se vând bine acum. Anul trecut erau considerate ciudate. Se caută mai ales cei cu gheară de lup şi cu faţa lui Crazy Frog“, a spus Nicoleta Spuză, comerciant.


Unii tineri care nu au bani de cadouri şi le confecţionează singuri. Leonardo Badişcu face felicitări cu forme în relief, pe care le oferă prietenilor. „Vreau să le dau tuturor colegilor de facultate câte una de Crăciun. Le fac după cum mă duce imginaţia, iar atunci când îmi ies bine le mai şi vând“, spune studentul.


Unii suceveni sunt uşor dezorientaţi de schimbări. „Fata mea se machiază strident şi nu mă ascultă când îi spun că nu-i stă bine. Se îmbracă ciudat. Când o întreb, spune că aşa e moda. I-am luat de Moş Nicolae o pereche de cizmuliţe elegante, nu i-au plăcut. Umblă cu nişte adidaşi cu şireturi de culori diferite“, povesteşte Simona Cozma, manichiuristă.

____________

Vampirii, preferaţi lui Mary Poppins
Psihologii cred că polii binelui şi răului au ajuns să fie inversaţi în contextul noilor mode. „Simt la tânăra generaţie o tendinţă spre macabru. Mai toate filmele din ultima vreme sunt cu vampiri şi alte creaturi şi sunt mai vizionate decât filmele romantice sau comedii. S-au schimbat obişnuinţele de consum“, spune Ovidiu Gâscan, psiholog şcolar.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite