Afacerea „Filantropica“ pe străzile din Suceava. Olteanu', Mânuţă şi Wutang, cei mai productivi cerşetori

0
0
Ieşeanul "Olteanul" - cel mai productiv cerşetor din Suceava. FOTO: Oana Şlemco
Ieşeanul "Olteanul" - cel mai productiv cerşetor din Suceava. FOTO: Oana Şlemco

Poliţiştii locali suceveni au depistat mai mulţi cerşetori care provin din Botoşani, Iaşi şi din Neamţ, dar şi multe alte persoane ce nu au asupra lor acte de identitate, care de ani întregi au preluat vadurile importante pentru prestarea acestei „meserii“ din municipiul Suceava, de la intersecţii la intrări în biserici sau de la uşi de instituţii publice până la crâşme.

O statistică realizată de Poliţia Locală Suceava relevă faptul că cerşetoria poate constitui, la Suceava, o sursă de venit mai profitabilă decât un serviciu onorabil, cu contract de muncă.

„Este vorba despre o reţea de cerşetorie, unii noi, alţii mai vechi în meserie, cu braţe sau picioare amputate, sau chiar sănătoşi dar prefăcuţi care deranjează foarte mult şi agresează cetăţenii municipiului Suceava“ a explicat Liviu Manoliu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Suceava. 

El a arătat cum lucrătorii structurii pe care o reprezintă au depistat mai multe persoane care provin din Botoşani, Iaşi şi din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au avut asupra lor acte de identitate şi care de ani întregi au preluat vadurile importante pentru prestarea acestei “meserii’ din municipiul Suceava, de la intersecţii la intrări în biserici, de la uşi ale instituţiilor la crâşme. Liviu Manoliu a încercat astfel să arate că foarte puţin suceveni se ocupă cu cerşitul, majoritatea fiind “din import”.

Reprezentantul Poliţiei Locale Suceava, Liviu Manoliu, ne-a oferit şi un clasament al celor mai productivi din breasla cerşetorilor suceveni. Conform estimărilor poliţiştilor locali, cel mai bine plătit cerşetor este Ilie Olteanu, zis “Olteanul”. Acesta reuşeşte să câştige, într-o zi bunicică, nu mai puţin de 160 de lei. “Olteanul”, originar din Hârlău, judeţul Iaşi, îşi desfăşoară activitatea în intersecţia din Areni, în faţa Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ şi produce pe zi sume chiar şi dincolo de 200 de lei. Cel puţin aşa rezultă din sumele ce au fost găsite asupra lui când a fost luat la întrebări de către poliţiştii locali.

„Olteanul are amputat un picior, însă ar putea să facă orice altă meserie care nu necesită statul în picioare, dar câştigurile de pe străzi nu s-ar compara cu cele din muncă cinstită, aşadar, până ce oamenii îşi vor da seama că nu este bine să încurajeze cerşetoria nu se va putea face nimic în privinţa acestora” a opinat Liviu Manoliu.

Tot un loc fruntaş la câştiguri din cerşetorie se află Viorel Bozomală, zis „Mânuţă”, acesta îşi desfăşoară activitatea dimineaţă în zona Pieţei Mici, iar către amiază vine înspre centru Sucevei unde îşi continuă programul, lângă Magazinul Bucovina. Reprezentanţii Poliţiei Locale au monitorizat traseul lui „Mânuţă”, aflând că acesta vine în fiecare dimineaţă pe jos din comuna Scheia până la “locurile de muncă”, însă seara, după ce îşi umple buzunarele, cheamă taxi-ul şi pleacă acasă.

Măunţă - ceşetorul care se plimbă cu taxi-ul

                                                                Mânuţă - cerşetorul care se plimbă cu taxi-ul

Pe locul trei în topul cerşetorilor se află Alexandru M., zis „Wutang”. Acesta câştigă destul de bine cerşind în centrul Sucevei, deşi are ajutor social şi locuinţă socială încă de pe vremea primarului Toma, din perioada 1992 - 1996.

Liviu Manoliu a explicat că „Poliţia Locală a încercat să-l trimită pe «Wutang» să muncească în folosul comunităţii, însă acesta ar fi refuzat pe baza unei adeverinţe medicale care atestă faptul că «este bolnav şi nu poate munci»”.

“Sperăm ca în vara acestui an să putem pune banere şi afişe în intersecţiile din oraş pentru a-i face pe oameni să înţeleagă că nu este bine să încurajeze cerşetoria. Oamenii care le dau bani sunt principalii vinovaţi, pentru că dacă aceşti indivizi nu ar mai primi bani, nu ar mai cerşi”, a declarat Viorel Horodenciuc, director în cadrul Poliţiei Locale Suceava.

Alte ştiri din Suceava:

Caz tulburător la Suceava: Vasilică, un copil de un an care cântăreşte doar 3 kilograme şi cu probleme grave la inimă, a fost abandonat de părinţi în spital

Un bătrân a fost găsit spânzurat după mai puţin de 24 de ore de la externarea de la Psihiatrie

Profeţia stareţului Ioil pentru Elena Udrea: „Va ajunge din nou pe funcţie, chiar dacă acum a căzut. Trebuie să-şi refacă viaţa, să aibă un bărbat alături”

Fabuloasa legendă a celei mai vechi biserici de lemn din România: construită de Dragoş Vodă, mutată într-o singură noapte de oştenii lui Ştefan cel Mare

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri