Zece reguli de aur pentru a-i ţine la distanţă pe infractori. Poliţie: Escrocii sunt vicleni, inteligenţi şi buni actori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toţi cei care vă bat la uşă au bune intenţii FOTO Adevărul
Nu toţi cei care vă bat la uşă au bune intenţii FOTO Adevărul

Pentru a nu deveni victimele înşelăciunilor, poliţiştii ialomiţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt contactaţi de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de câteva recomandări.

De obicei, persoanele care doresc să vă înşele îşi aleg victimele dintre persoanele în vârstă, însă oricine poate să fie păcălit. Vizitatorii oficiali îşi stabilesc în prealabil o întâlnire cu tine sau anunţă din timp perioada şi motivul vizitei. Dacă nu aştepţi nicio vizită şi eşti singur, nu permite nimănui accesul în casă.

Păstrează la îndemână o listă cu numere de telefon utile, cum ar fi cele de la companiile de gaz, electricitate şi serviciile de apă! Telefonează la companie şi verifică identitatea lucrătorilor lor!

Dacă vizitatorul pretinde că este reprezentatul unei autorităţi sau companii, întotdeauna solicită şi verifică cu atenţie cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu! Verifică dacă persoana din fotografie este aceeaşi cu cea care a sunat la uşă!

Unii escroci sună la persoanele în vârstă, care sunt mai vulnerabile, spunând că au nevoie urgent de ajutor. Acestea pot cere să le ajuţi în afara locuinţei, să intre în casă pentru a efectua un apel telefonic. Mergi să le ajuţi doar dacă nu eşti singur! Nu trebuie să îţi faci griji dacă alegi să nu ajuţi - nu este nepoliticos sau neprietenos!

Ce trebuie să ştii:

1. Ţine permanent uşile de acces în locuinţă închise, chiar şi când eşti la domiciliu!

2. Înainte de a deschide, opreşte-te şi gândeşte-te dacă aştepţi pe cineva!

3. Verifică dacă ai blocat toate căile de acces în locuinţă! 

4. Uită-te prin vizorul uşii pentru a vedea cine este! Dacă decizi să deschizi uşa, lanţul de la uşă trebuie să fie pus!

5. Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care îşi dezarmează victimele cu o aparenţă de „băiat de treabă”. Dincolo de această faţadă se află un infractor care posedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa cu propunerile lui.

6. Infractorul tipic nu are moralitate, este adaptabil la orice situaţie şi crede că victimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins, el va acţiona din nou. Oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră prea inteligente pentru a fi înşelate.

7. Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea, dar nu întotdeauna, sunt persoane în vârstă şi locuiesc singure. Se încred în ceilalţi, chiar şi străini, şi s-ar putea să necesite o suplimentare a veniturilor. În vizorul infractorului se vor afla absolut toate bunurile care reprezintă o valoare.

Reguli de aur pentru a-i ţine departe pe escroci:

1. Nu există scheme garantate pentru îmbogăţire!

2. Nu accepta imediat o propunere ce pare tentantă! Când crezi că ai identificat o oportunitate, documentează-te mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză!

3. Nu semna niciun document sau înmâna bani până nu faci propriile verificări ale persoanei/firmei cu care vrei să colaborezi!

4. Nu da niciodată bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunoşti sau în care nu ai încredere! Acest lucru include şi transferul unor sume de bani în ţară sau străinătate prin metode de plată pe care nu le cunoşti/cu care nu eşti familiarizat. 

5. Pe internet, accesează direct site-ul de care eşti interesat! Evită să utilizezi link-urile trimise prin email!

6. Nu te încrede în testimonialele „uimitoare“: găseşte din alte surse probe solide cu privire la eficienţa unui produs sau succesul unei companii!

7. Întotdeauna caută consiliere independent - de specialitate şi legală - când este vorba de bani, timp sau angajamente!

8. Dacă ai identificat un escroc sau ai devenit victima lui, sesizează imediat poliţia!

9. Ţine minte: escrocii sunt vicleni şi inteligenţi! Ştiu cum să te manipuleze pentru

a îşi atinge scopul!

10. Fii suspicios şi vigilent! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că te afli în vizorul unui escroc!

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite