UPDATE Vehicul militar scufundat în apele Dunării în timpul unui exerciţiu NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul unui exerciţiu NATO desfăşurat la Borduşani, în judeţul Ialomiţa, un vehicul militar, de tip amfibiu blindat TAB - 77, s-a scufundat în apele Dunării. Se pare că incidentul a fost provocat de o eroare umană. Oficialii MApN susţin că maşina se află încă sub apă şi urmează să fie scoasă la suprafaţă.

UPDATE: Oficialii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale au dat publicităţii un comunicat de presă în care au explicat ceea ce s-a întâmplat la Borduşani. Potrivit documentului oficial, la momentul de faţă vehiculul militar, un TAB – 77, se află în continuare sub apă, urmând a fi scos cu ajutorul unor utilaje specializate.

„În cadrul secvenţelor de instruire ale exerciţiului “ARGEDAVA SABER 17”, desfăşurat pe malul drept al braţului Borcea, în zona localităţii Borduşani, în data de 15 iulie, pe timpul exersării procedurilor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor amfibiu blindat TAB-77 a raportat infiltrarea apei în interiorul transportorului. Evenimentul face parte din gama de situaţii tactice luate în calcul de planificatorii exerciţiului. Echipajul transportorului şi forţele de sprijin special destinate pentru această situaţie au pus în aplicare procedurile de salvare şi evacuare a personalului, care au funcţionat conform standardelor şi baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operaţiuni. Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unităţii, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă. Operaţiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N. În tot acest timp, navigaţia pe braţul Borcea s-a desfăşurat în siguranţă, locul de scufundare fiind balizat conform procedurilor, iar căpitănia portului Feteşti a fost informată„. 

Încidentul s-a petrcut în timpul exerciţiului militar Agredava Saber 17, desfăşurat de Armata Română, în parteneriat cu Armata Americană. Se pare că vehicului militar scufundat cântărea 16 tone şi a căzut în apă din cauza unei manevre de întoarcere executată în mod eronat.

Din primele informaţii se pare că incidentul s-ar fi petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, iar respectiva maşină militară s-ar afla în dotarea Armatei Române, mai exact în cea a unei unităţi militare din zona Sloboziei. Militarii prezenţi la aplicaţie ar fi avut nevoie de 2 zile pentru a scoate vehicului din apa Dunării, adâncă de 11 metri. 

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite