Pesta porcină revine în forţă în Ialomiţa. Focar de boală într-o fermă cu 1.860 de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul
Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul

Pesta porcină face din nou prăpăd în judeţul Ialomiţa. 81 de focare  sunt active în Bărăgan, virusul fiind descoperit şi într-o fermă din localitatea Urziceni unde erau peste 1.860 de suine. Sacrificarea animalelor care nu au fost răpuse de virus în această fermă începe marţi.

Conform Direcţiei Sanitar Veterinare Ialomiţa, la acest moment, în judeţ sunt active 81 de focare de pestă porcină africană. De asemenea, sunt în lucru mai multe suspiciuni, astfel că cel mai probabil numărul focarelor de boală va creşte în perioada imediat următoare.

Virusul a intrat inclusiv într-o fermă din Urziceni, cu 1.861 de suine. Câteva zeci de porci au murit până acum din cauza bolii, ceilalţi vor fi eutanasiaţi începând de marţi. Autorităţile sanitar veterinare spun că în cele mai multe cazuri virusul este răspândit din cauza neglijenţei  proprietarilor.

"Cauzele pot fi multiple, deja DSVSA Ialomiţa a identificat ca fiind pozitive două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat  la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării, dar din anchete putem spune că  80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor" a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.

Vă mai reocmandăm şi:

Prima tornadă raportată oficial în România. Ploaie cu piatră cât alunele şi 40 de arbori dezrădăcinaţi

Concediile medicale, greu de obţinut. Cum s-a schimbat legea

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite