DSVSA Ialomiţa: Încă trei focare de pestă porcină au fost stinse la Axintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă trei focare de pestă porcină de pe raza localităţii Axintele au fost stinse de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa. Totodată, doi proprietari de porcine din Piersica şi Borduşelu, care deşi aveau exploataţiile cuprinse în zona de supraveghere, au efectuat mişcări de porcine fără obţinerea documentelor sanitare veterinare. Ambii proprietari au fost sancţionaţi.

Conform DSVSA Ialomiţa, stingerea focarelor de boală a putut fi realizată ulterior desfăşurării, în perioada 19 – 31 mai a mai multor acţiuni.

Este vorba despre examinarea clinică a tuturor suinelor (2.999 capete) existente pe raza localităţilor: Axintele, Bărbătescu, Condeeşti (localităţi cuprinse în zona de protecţie de 3 km în jurul focarelor de boală) şi Horia, Bărcăneşti, Alexeni, Broşteni, Ion Roată, Malu, Butoiu, Sf. Gheorghe, Crăsanii de Sus, Crăsanii de Jos, din judeţul Ialomiţa, Arţari, Satu Nou, Vlăiculeşti şi Răsurile, din judeţul Călăraşi (localităţi cuprinse în zona de supraveghere de 10 km în jurul focarelor de boală). De asemenea, au fost prelevate probe de sânge, în vederea testării serologice în direcţia pestei porcine africane, de la un număr total de 1.001 porcine, existente pe raza localităţilor Axintele, Bărbătescu şi Condeeşti. Toate probele au avut rezultate negative, conform buletinelor de analiză eliberate de L.S.V.S.A. Ialomiţa.

„Urmare a verificărilor efectuate de consilieri ai D.S.V.S.A. Ialomiţa, ţinând cont de evoluţia unor focare de boală pe raza localităţilor Andrăşeşti, Orezu şi Bueşti au fost identificaţi doi proprietari de porcine, pe raza localităţilor Piersica şi Borduşelu, care deşi aveau exploataţiile cuprinse în zona de supraveghere, au efectuat mişcări de porcine, fără obţinerea documentelor sanitare veterinare, animalele fiind necrotaliate şi neţinând seama de faptul că, pe toată perioada de restricţii, mişcarea porcinelor în această zonă este interzisă.

Ambii proprietari au fost sancţionaţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a anunşat DSVSA Ialomiţa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite