Conacul interbelic scos la vânzare pe OLX cu un preţ ridicol de mic. Are 18 camere, heleşteu şi curte de 1.200 de metri pătraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul morarului Cioceanu  din Reviga FOTO:artmarkthistoricalestate.ro
Conacul morarului Cioceanu  din Reviga FOTO:artmarkthistoricalestate.ro

Un conac boieresc din judeţul Ialomiţa construit în perioada interbelică în stil neoromânesc este scos la vânzare pe site-ul de anunţuri OLX. Proprietarii cer un preţ modic eventualului cumpărător.

Conacul vândut pe internet a fost construit de familia morarului Cioceanu, un boier venit în Bărăgan de prin părţile Buzăului. Acesta a ridicat monumentul între 1930 - 1932, în localitatea Reviga din judeţul Ialomiţa, situată la 100 de kilometri de Bucureşti.

Potrivit specialiştilor care l-au analizat, conacul morarului Cioceanu are 2 etaje, un număr de 18 camere şi la interior o impresionantă scară din lemn masiv care duce până la mansardă. Este printre foarte puţinele case boiereşti din zona Bărăganului construite în stil arhitectonic neoromânesc, foarte răspândit în arhitectura interbelică autohtonă.

Conacul este împrejmuit de o curte care măsoară 1.200 de metri pătraţi, la capătul căreia se află un heleşteu, unde localnicii din Reviga merg să pescuiască.

Război în instanţă

Surse istorice spun că, în 1948, membrii familiei Cioceanu au fost alungaţi din Reviga, iar conacul a fost preluat de autorităţile comuniste. Imediat ce comuniştii l-au rechiziţionat, conacul a fost transformat în primărie. Până în anul 2007, în casa boierească a funcţionat Primăria Reviga. Instituţia avea să piardă dreptul de folosinţă asupra imobilului, după ce casa a fost retrocedată foştilor proprietari. Procesul a fost unul lung şi anevoios care s-a întins pe 4 ani. Cu toate acestea, administraţia locală nu a avut câştig de cauză.

FOTO: www.artmarkthistoricalestate.ro

conac reviga

Imediat ce au preluat în proprietate conacu, descendenţii morarului Cioceanu l-au scos la vânzare. El a fost cumpărat de Maria Paraschivescu, o fostă angajată a Institutului Tehnicii de Calcul Bucueşti. Actuala proprietară a casei boiereşti susţine că a trecut întâmplător prin zonă şi a rămas impresionată de frumuseţea conacului. Ea şi-ar fi dorit să înfiinţeze aici un cămin pentru bătrâni.

„Eu l-am cumpărat cu gândul de a-l transforma într-un azil de bătrâni, însă copiii mei au plecat în Canada şi nu mai am cum să am grijă de această casă. Tocmai de aceea am zis să-l vând mai departe. E un loc foarte frumos şi o casă frumoasă ” susţine Maria Paraschivescu.

Conacul la preţ de apartament

Anunţul de vânzare al monumentului istoric a fost postat de Maria Paraschivescu pe OLX. Femeia tranzacţionează casa boierească la preţul de 27.000 de euro. Valoarea este identică cu cea a unui apartament cu 2 camere situat într-o zonă apropiată de centrul municipiului Slobozia. Toate acestea în condiţiile în care, în urma unei evaluări, experţii au constatat că valoarea casei este de 70.000 de euro.

FOTO: www.artmarkthistoricalestate.ro

conac reviga

„Ştiu că valorează mai mult după cum zic evaluatorii, însă nimeni nu va da 70.000 de euro. Casa are nevoie de multe reparaţii, tocmai de aceea am zis să scad preţul la 27.000 de euro. Eu sper să găsesc un cumpărător serios”, mai spune Marian Paraschivescu.

Conacul de la Reviga, judeţul Ialomiţa, se află inclus pe lista obiectivelor istorice ale judeţului, fiind inclus în categoria B a monumentelor isorice.

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite