Călător de-o zi la Fierbinți: „Păcat de renumele locului, ar putea fi o atracție turistică!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devenit oraș în 2004, Fierbinți, locul din inima Bărăganului devenit celebru după serialul ononim care se filmează în Ialomița, nu are nimic din strălucirea filmului. Un turist care ajunge la Fierbinți nu are mare lucru de văzut. A ajuns aici și un bucureștean care-și scrie impresiile de călătorie pe blogul „Hai la drum!”

La Fierbinți din Ialomița se filmează un serial celebru FOTO Facebook Hai la drum
La Fierbinți din Ialomița se filmează un serial celebru FOTO Facebook Hai la drum

Pe lângă faptul că aici a băut cea mai rea cafea, a găsit barul lui Oaie închis și poarta casei lui Celentano ferecată. Se pare că magia serialului care a rupt audiențele la TV dispare atunci când actorii sunt plecați în vacanță. Autoritățile locale par prea puțin interesate să investească în orașul pe care îl păstoresc.

Barul lui Oaie din Fierbinti FOTO Facebook Hai la drum
Barul lui Oaie din Fierbinti FOTO Facebook Hai la drum

La barul lui Bobiță din ,,Las Fierbinți” am băut cea mai rea cafea! Celentano, Bobiță și Oaie din serialul ,,Las Fierbinți” au plecat în... vacanță! Necaz pentru turiști, care găsesc barul lui Oaie închis și poarta casei lui Celentano ferecată”, povestește George T. pe blogul său.

Singurii care se bucură sunt însă localnicii, pentru că au parte de liniște și se pot deplasa în voie. Când e zi de filmare, mai multe restricții le sunt impuse localnicilor.

Uliță pustie la Fierbinti FOTO Facebook Hai la drum
Uliță pustie la Fierbinti FOTO Facebook Hai la drum

Bucurie pentru localnici, care, în lipsa restricțiilor din timpul filmărilor, nu mai trebuie să-și închidă câinii, ca să nu latre, sau să-și întrerupă activitățile zgomotoase de prin gospodărie. Singura consolare pentru vizitatori rămâne barul lui Bobiță (mai degrabă un magazin mixt, cu de toate!), deschis, dar care are prețuri pe măsura faimei, adică ridicate”, spune turistul.

Vizitatorii trag cu ochiul peste gard

Și când nu sunt filmări, locuința lui Celentano nu este greu de găsit. Poarta de la intrare este căptușită cu sticle din plastic turtite și inscripții deasupra, care aduc zâmbetul pe buze.

 În zonă nu e nici urmă de Celentano, actorul, pentru că, în perioada verii, filmările sunt întrerupte.

Casa lui Celentano FOTO Facebook Hai la drum
Casa lui Celentano FOTO Facebook Hai la drum

Nici pe Celentano real, cel care locuiește în această casă, nu l-am văzut. Am îndrăznit să aruncăm o privire peste gard, în curte, însă am regăsit prea puține elemente din recuzita folosită în film. Păcat de renumele locului, care în lipsa filmărilor ar putea fi o atracție turistică a zonei! Odată cu noi, doi tineri veniseră tocmai din Republica Moldova pentru a intra în atmosfera serialului. S-au mulțumit și ei cu ,,trasul” cu ochiul, prin/peste gard”, mai spune turistul din Capitală.

Primăria orașului Fierbinți-Târg a solicitat, în urma publicării articolului de mai-sus, un drept la replică. Publicăm mai jos punctul de vedere al autorităților locale:

Drept la replică

Cu privire la articolul «Călător de-o zi la Fierbinți: „Păcat de renumele locului, ar putea fi o atracție turistică!”», publicat de cotidianul „Adevărul”, în secțiunea Știri locale, la 18 septembrie a.c., Primăria orașului Fierbinți-Târg solicită acordarea următorului drept la replică:

Articolul în cauză este o preluare necritică a aspectelor relatate într-o postare din 15 iulie a.c. (!) pe pagina de Facebook „Hai la drum”, autointitulată blog personal, unde autorii își comunică impresiile de călătorie. Atât postarea, cât și articolul publicat două luni mai târziu conțin afirmații flagrant eronate, care necesită a fi explicate publicului și aprecieri neconforme realității în privința cărora suntem datori cu clarificări, pentru corecta informare a cititorilor.

Aprecierea concluzivă din articol, conform căreia „autoritățile locale par prea puțin interesate să investească în orașul pe care îl păstoresc”, este bazată exclusiv pe impresiile de călătorie din postarea menționată, acestea din urmă nefiind confruntate printr-o minimă consultare a Primăriei Fierbinți-Târg. Instituția noastră poate fi contactată prin telefon, e-mail sau prin intermediul paginii de Facebook “Primăria Fierbinți-Târg” și mesageria aferentă acesteia.

În primul rând, premisa ambelor relatări este greșită, deoarece brandul „Las Fierbinți” aparține postului de televiziune Pro TV, ca marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, prin urmare autoritatea locală din orașul Fierbinți-Târg nu poate valorifica în scop turistic acest brand prin proiecte proprii. Totodată, în mod logic, actorii nu pot fi întâlniți la Fierbinți-Târg atunci când sunt pauze în activitatea de producție cinematografică, iar imaginea personajelor fictive din serial nu poate fi utilizată de către autoritatea locală independent de voința actorilor sau fără un acord din partea postului de televiziune ce deține marca.

Primăria valorifică acest capital de imagine

În al doilea rând, Primăria Fierbinți-Târg a avut și are preocuparea de a valorifica, în interesul comunității locale, capitalul de imagine generat de acest serial de comedie, ca dovadă stând proiectele derulate împreună cu producătorul serialului, compania Frame Film SRL, pe care le evidențiem în ordine invers cronologică:

2022 – printr-un parteneriat între Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și Frame Film SRL, respectiv cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, în cadrul instituției de învățământ din orașul nostru a fost înființată prima școală postliceală de producție media din județ, cu două calificări specifice industriei de film și televiziune, tehnician iluminare-filmare și operator de sunet.

2021 – compania Frame Film SRL a sponsorizat Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg cu suma de 50.000 lei, cu care au fost cumpărate table inteligente pentru dotarea sălilor de clasă, respectiv cu suma de 20.000 lei, cu care autoritatea locală a acoperit costurile aferente iluminatului festiv pentru sărbătoarea de Crăciun și a oferit cadouri copiilor din familii cu posibilități financiare reduse.

Colaborarea dintre autorități și Frame Film SRL

2018 – Primăria Fierbinți-Târg și Frame Film SRL au avut o primă colaborare menită să organizeze activitatea de producție cinematografică și fenomenul cultural generat de serialul de comedie, intenția fiind de înființare a unui studio pe un teren de circa 34 hectare, luat în concesiune de către companie.

Proiectul nu s-a concretizat la acel moment, intervenind întârzieri în acordarea ajutoarelor de stat pentru industria cinematografică autohtonă și, ulterior, pandemia de Covid-19.

Precizăm că acest proiect a fost reluat și concretizat în anul 2022, la o scară mai redusă, în sensul că Frame Film SRL a achiziționat un teren, aflat în proprietate privată, de circa 2 hectare, fiind demarată deja relocarea activităților de producție. Autoritatea locală a fost implicată în demersul aferent prin facilitarea negocierilor purtate între cele două părți private, ca răspuns la solicitările cetățenilor de a fi mutată filmarea serialului de pe străzile orașului, într-un perimetru delimitat – o doleanță de ani a comunității pe care a redat-o și articolul publicat de „Adevărul”. Subsecvent aceleiași doleanțe a locuitorilor, decorurile specifice serialului vor fi preluate în noul studio de producție.

Cum poate fi dezvoltat turismul în zonă

În al treilea rând, autoritățile din orașul Fierbinți-Târg și comuna învecinată Dridu au preocuparea comună de a valorifica resursele cu care poate fi dezvoltat în mod sustenabil turismul, prin proiectul de constituire a Zonei Funcționale Ialomița Vest, aflat în derulare cu sprijinul Băncii Mondiale și al Comisiei Europene (https://functionalareas.eu/). Pentru moment, recomandările noastre privesc lacul de acumulare Dridu, circuitul auto-moto de viteză de la Adâncata, restaurantele și cofetăria existente la nivel local, precum și producătorii de legume și fructe care organizează sezonier expoziții cu vânzare, având deja branduri proprii construite în colaborare cu marile lanțuri de magazine din România.

Mulțumim cotidianului „Adevărul” pentru publicarea acestui drept la replică.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite